Gå til sidens hovedinnhold

«Jeg ønsker at Larvik skal være en kommune som hjelper og vise hjerterom for barna i Moria»

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Barna i Moria har lenge vært fanget i «helvetes-leiren» på Lesvos. Noen er alene, helt alene, noen er med familien sin, noen med deler av familien, noen har sett foreldrene sine dø, noen ble voldtatt i går, og noen lurer på om de skal ta livet sitt i morgen. De er redde, de er slitne, de lever i en overfylt leir på ca. 20.000 mennesker, og leiren er bygget for 3.000 mennesker. De er mennesker, de er ikke dyr.

Forholdene har lenge vært varslet av frivillige hjelpeorganisasjoner og privatpersoner om at de er umenneskelige å bo i. Leire som ikke er et eneste barn verdig. Nå står hele Europa i en krise som følge av spredningen av koronaviruset. Disse barna er sjanseløse om de ikke evakueres ut fra piggtrådgjerdene med covid-19 truende bak neste sving.

Saken bør være nok opplyst for alle kommunestyrerepresentantene i Larvik kommune etter bred og saklig mediedekning etter det nasjonale oppropet om å evakuere barna fra Moria nå, initiert av barnepsykolog Katrin Glatz Brubak. En rekke av landets kommuner, så langt om lag 30, har nå fattet lokale vedtak i formannskap og kommunestyre om at de har kompetanse og kapasitet til å ta imot barn fra Moria i sine kommuner, og gir samtidig uttrykk for at de støtter oppropet Evakuér barnefamiliene fra Moria nå. Ulike vedtak er fattet i Alstadhaug, Bergen, Bodø, Bømlo, Hamar, Hamarøy, Harstad, Kristiansand, Kvinnherad, Lillehammer, Lyngdal, Midt-Telemark, Namsos, Nesodden, Nordre Land, Oslo, Risør, Skiptvet, Stavanger, Steigen, Stryn, Trondheim, Utsira, Vang, Vestby, Vestvågøy, Vik, Vinje og Vågan.

Det er nå saken er akutt for barna i Moria. Norge bør både nasjonalt ved regjeringen, og lokalt ved kommunene, ta sin del av ansvaret for å redde disse barna fra en sakte død i Moria. Vil vi i Larvik være dem som vet, men som velger å ikke handle? Eller vil vi være dem som kan si at vi gjorde alt som står i vår makt til å i det minste begynne et sted? Dette kan etter mitt synspunkt gjøres både lokalt i kommunen og nasjonalt i storting og regjering.

Jeg ber om en snarlig behandling i Larvik kommunestyre om å vurdere å fatte et vedtak om at Larvik kommune har kapasitet, kompetanse og hjerterom til å ta imot barn fra Moria, og at Larvik kommune støtter oppropet om å evakuere barna fra Moria NÅ.

Jeg er innbygger av Larvik. Jeg har stemt i kommunevalget på grunnlag av partier som står for solidaritet. Jeg er spesielt engasjert i saken da jeg ved flere anledninger har jobbet som frivillig i Moria og sett barnas lidelse med egne øyne.

Jeg ber om en behandling av saken i kommunestyrets møte den 13.05. 20 fordi jeg ønsker at Larvik skal være en kommune som hjelper og vise hjerterom for barna i Moria.

Kommentarer til denne saken