I begynnelsen av januar dukket Johanssons nye bok «Alt han sa» opp hos bokhandlerne her i landet. Boken beskriver et forhold hvor mannen i starten overøser en kvinne med oppmerksomhet og kjærlighet. Hun føler seg heldig.

Dette endrer seg gradvis og blir til hverdager med psykisk vold og terror. Boken gir innblikk i hvor vanskelig det er for mange å komme seg ut av et slikt forhold.

– Hovedpersonen er en kvinne, men det kunne like godt vært en mann, innleder forfatteren.

– Hvorfor har du skrevet en bok om akkurat dette?

– Fordi jeg tenker at det angår mange av oss. Psykisk vold er jo en usynlig type vold og uten blåmerker og synlige spor. Etter hvert som jeg har blitt eldre har jeg fått høre om mange slike opplevelser fra både kvinner og menn. Derfor ville jeg belyse dette problemet, og fortelle historien til dem som kanskje lider i stillhet, forklarer 59-åringen.

Lise Marie Johansson har jobbet flere år i ledende stillinger innen rus- og psykiatrifeltet. Historien er ikke selvbiografisk, men forfatteren drar veksler på egne erfaringer. Mye av handlingen er lagt til Nederland, hvor forfatteren bodde i mange år.

– For mange tar det tid før de skjønner at problemet ikke ligger hos dem. Det ligger mye skam i det, og mange får en nederlagsfølelse. Dessuten blir fallhøyden veldig stor for mange. Ofte ser det ut som et perfekt forhold utad. Man har funnet den perfekte partner, og i starten føler man seg veldig sett. Men bak gardinene er verden en helt annen, forteller forfatteren.

– Noe av det jeg beskriver i boken kommer fra egne erfaringer i forhold. I tillegg erfaringer fra min jobb innen rus og psykiatri, fortsetter Lise Marie Johansson.

Todelt budskap

Forfatteren er helt klar på at altfor mange dessverre blir i slike forhold altfor lenge. Det er mange årsaker til det. De er nedbrutte, kan være redde for konsekvensene av å forlate en slik partner og for ikke å bli trodd. Mange føler seg nesten som syndebukker når de endelig kommer seg ut av det.

– Budskapet er todelt. En innsikt i å kunne ta valget om hvorfor man blir eller ikke blir i et slikt forhold. Mange tør ikke fordi de er redde, men det er faktisk mulig å bli «hel» etter å ha levd i et slikt helvete. Jeg vil gjerne fortelle at de ikke er alene, og at det går an å komme seg ut av det, sier 59-åringen.

De som utøver psykisk vold har kanskje ikke hatt det så lett selv i oppveksten.

– Mange har kanskje fått for lite kjærlighet eller omsorg. Da drar de med seg skader som kanskje kommer tilbake til dem når de blir voksne. Og de er veldig flinke til å plukke ut folk, mener Lise Marie.

LES OGSÅ: Kommunale avgifter går kraftig opp – så mye mer må du betale i år

Oppvokst i Larvik

Lise Marie vokste opp i Larvik, og føler seg derfor fortsatt som en larviksjente til tross for at det er mange år siden hun flyttet fra byen.

– Jeg er født i Larvik by, men flyttet til Tjølling da jeg var tre. Alle ungdomsårene mine bodde jeg i Tjølling. I 2000 flyttet jeg til Nederland, men kom tilbake til Norge i 2005. Da ble det Skien hvor jeg jobbet med rus og psykiatri. Etter hvert kjøpte jeg hus på Sandøya, men solgte det i 2018. Nå bor jeg på Skjelsvik, og har i tillegg en leilighet i Spania, forteller forfatteren.

Hennes første bok kom i 2016. Også den var om et tungt tema, nemlig overgrep. Den ble veldig godt mottatt.

– Folk har fått et bra førsteinntrykk av min nye bok «Alt han sa». Selv synes jeg det er veldig viktig å få luftet de temaene jeg har skrevet om i bøkene mine. Altfor mange går for lenge med skam og skyld, forteller 59-åringen.

Lise Marie Johansson startet ikke med skrivingen før hun var godt voksen.

– Jeg har nok tenkt i veldig mange år at jeg ville skrive. Men jeg synes man må være et sted i livet der man har fått litt livserfaring før man setter i gang. Og det må være plass til det i livet. Så da sa jeg opp den ene jobben, søkte permisjon på den andre og reiste så til Spania og satt meg ned for å skrive. Jeg synes jeg måtte ta opp disse temaene. Dessuten måtte jeg teste om jeg kunne skrive, smiler forfatteren.

– Nå synes jeg at jeg er på vei, legger hun til.


Litt stolt

Selv om det bare er noen uker siden «Alt han sa» kom på markedet, har Lise Marie Johansson planer om å skrive en ny bok. Men det er ikke gjort på én, to, tre.

– Jeg har en idé om en ny bok, og har så vidt begynt. Skal man skrive, må man jo ha litt talent, men det er jo også et håndverk. Mye dreier seg faktisk om håndverk, og ikke minst utholdenhet, sier 59-åringen engasjert.

Ettersom begge hennes bøker har slått godt an, er hun fornøyd med forfatterkarrieren så langt.

– At folk liker det jeg skriver, er jo en spore. Men jeg er ydmyk på det. Selvgodhet er jeg ikke veldig glad i. Men litt stolthet føler jeg jo, det er jo en prestasjon å komme gjennom nåløyet til forlagene. Bare 2-5 prosent av manuskriptene som blir levert inn, blir utgitt. Men hvis folk spør meg om hva jeg driver med, svarer jeg aldri forfatter, avslutter Lise Marie Johansson.