Nå er sommeren her for i dag starter kuttingen og i morgen finner du nykålen i butikkhylla.
– Vi har prøvekutta noen smakebiter de siste ukene, men nå er kålen klar og det er bare å glede seg, forteller Karine Huseby.
Hun er stolt kålbonde i dag sammen med ektemannen Per Nicolai Haukeland og pappa Clas Huseby.
Kålen ble plantet tidlig i år på grunn av en mild mars, men en kald og våt april satte en stopper for rekordtidlig kutting. Målet var å starte før 17. mai, men slik gikk det ikke. I går kom endelig klarsignalet, i dag starter kuttingen og senest i morgen er nykålen å finne i butikken.
– Det er jo litt barnslig moro å være først, men de andre er nok ikke langt bak, forteller Clas Huseby.
Distriktet her er kjent for å være bra til å dyrke kål, blant annet, og for 15 år siden var det så mange som 30 produsenter i Larviks-distriktet, ifølge Huseby senior. I dag er Huseby gård en av tre kålprodusenter i distriktet, men far og datter har ingen planer om å gi seg.
– Det høres kanskje rart ut, men vi er glad i kål. Både å dyrke og spise. Det er en fantastisk jobb, sier Karine og ler.
Fram til sankthans skal det leveres 80 tonn nykål fra Huseby gård. Etter det er sommerkålen klar, og sesongen er lang.
– Kålen er klar når den har rett tyngde og rett størrelse. Den skal være hard og fin, og enkel å kutte av. Da er den «takanes», som vi sier, forteller Karine.
Kjøper du kål fra Huseby kan Karine garantere at den er mild, fin og litt søtlig i smaken. Du kan sikre deg nykål fra distriktet ved å spørre frukt- og grøntansvarlig i butikken hvor kålen er fra. Det skal de kunne svare på.
– Sønnen vår på fire år elsker å spise rå nykål, så hver dag etter barnehagen kjører vi innom jordet for en smakebit.
Og hva er kålekspertenes tips til bruk av nykålen til middagen?
– Kål kan brukes til så mangt og den kan forberedes på utallige måter. Den er mild nok å spise rå, mange foretrekker kokt eller du kan prøve vår favoritt som er smørdampet, forteller Karine Huseby.