Gå til sidens hovedinnhold

Jørgen (13) stiller alltid opp

Artikkelen er over 6 år gammel

Emil er for syk til å gå på skolen og tilbringer store deler av dagen i senga. Da betyr det ekstra mye å ha en kamerat som banker på døra igjen og igjen, for å spørre om han er opplagt nok til å ha selskap.

– Hva skjer´a?
– Emil Kvenild (13) stikker hodet ut av kjellervinduet. Bak ham står kameraten Jørgen.
Han aner ikke at det faktisk er Emil som har invitert den rødkledde mannen som står i hagen.
– Kan jeg komme inn?
ØP nissen har tatt turen til Hovland i Larvik for å besøke Emil Kvenild. Et par hus bortenfor bor kameraten Jørgen Walin. Helt fra de ble kjent i barnehagen har de valfartet til hverandre, av og til med dyna under armen for å overnatte. Besøkene har gått begge veier, men det siste året er det bare Jørgen som har tatt turen over til Emil.

Tiden til hjelp

– Jeg har vært syk i over ett år. Orker ikke gå på skolen engang, forteller 13-åringen som inntil i fjor høst var en frisk og aktiv håndballspiller på Turn og vanlig skolegutt.
Så fikk han mycoplasmalungebetennelse, en slags stille lungebetennelse som ikke gir så mange symptomer. Viruset har utviklet seg til diagnosen postviralt tretthetssyndrom. Emil har vært til utredning hos lege og nevrolog. Han har tatt blodprøver og andre undersøkelser for å utelukke andre sykdommer.
– Vi har prøvd det meste, men det finnes ingen behandling. Sykdommen minner om ME, men forskjellen er at vi vet at Emil blir frisk. Det tar bare tid, kanskje noen år, forteller moren Grete Østerberg Borgersen.
Hun lurte en stund på om Emil kun led av «ungdommelig latskap».
– Vi har testet at han ikke bare er lat. En dag kjøpte faren hans det nyeste FIFA-spillet. Emil orket ikke engang å ta av emballasjen. Da skjønte vi at det var alvor, sier moren med et lite smil.

Sover mye

Emil tilbringer store deler av dagen i senga og sover mye. I perioder kan lyden av sentrifugering eller en tv i bakgrunnen være belastende. Og å gå opp trappa fra kjelleren kan virke uoverkommelig. Heldigvis har han gode dager innimellom, der han er mer opplagt. Da er noe av det beste han vet å spille PlayStation sammen med kameraten Jørgen.
– Det er veldig koselig at han kommer på besøk, sier Emil, som visste veldig godt at Jørgen ønsket seg en PlayStation. Det er nettopp derfor han har invitert nissen.

Overrasket

– Den største pakken her, den er til deg Jørgen, sier ØP-nissen.
13-åringen tar beskjedent imot gaven og river forsiktig av papiret. Inni gjemmer det seg noe han har spart til lenge, men var langt unna å ha råd til selv. Han har allerede smugtittet på julegavene hjemme i kjelleren og ble skuffet da han oppdaget at det var myke pakker. Plutselig sitter han hjemme hos kameraten, sammen med ØP-nissen, mødre og søsken rundt seg, og vet ikke helt hva han skal si til den splitter nye PlayStation 4 som ligger i fanget.
– Skal vi gå og spille? Foreslår nissen.
"Han fortjener en stor gave.
Emil Kvenild
Kameraten til Jørgen Walin
I kjellerstua får nissefar en innføring i gaven han nettopp har gitt fra seg. Ett av favorittspillene til kameratene er FIFA. Selv om nissen er skeptisk, og helst ikke vil ta i spillkonsollen, så lyser han opp da det dukker opp noen kjenninger på skjermen.
– Der er Messi, jo! Er det Ötzi?
Nissen blir revet med og da han oppdager at selveste favorittlaget Crystal Palace er med i spillet, sier han ja til å begi seg ut på en kamp.
– Er jeg alle spillerne? Ohoi! Skal jeg ikke bry med om de gule? Var ikke det en bra pasning?
Jørgen og Emil ler av den rødkledde spilldebutanten som sitter mellom dem.

Flere pakker i sekken

Med i gavesekken har nissen én gave til. Emil har Playstation fra før, men ønsket seg en spillkonsoll, slik at kameratene kan spille mot hverandre.
– Det er ikke så mye annet jeg orker nå. Jeg har avtale med legen om at jeg skal ta med hunden ut hver eneste dag. Det gjør jeg, selv om det ikke blir en lang tur. Å spille er noe av det jeg orker, og jeg er veldig glad for at Jørgen kommer på besøk. Det er koselig å ha ham her. Han fortjener en stor gave, sier 13-åringen, og blir glad da han selv får en gave.
– Så gøy. Nå kan vi spille mot hverandre!
Jørgen smiler. Han vet godt hva han skal gjøre i juleferien.
– Jeg skal slå Emil i alt, sier han.
Og skulle Emil være for sliten til å ta imot besøk en dag, og kameraten må snu i døra, så er han sikker på én ting. Jørgen banker på døra igjen neste dag.

Se video av nissebesøket på www.op.no

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.