Denne uka var Jørn Lier Horst i Tvedestrand, for å se på filminnspillingen av hans første barnekrimbok. Selv om Stavern og Larvik var Horsts førstevalg, synes han Tvedestrand er akkurat som Elvestad framstår i boka.

Det er langt fra første gangen Horst besøker Tvedestrand. Faktisk var det her i byen, nærmere bestemt i Museumshaven i 2013, at den daværende politimannen annonserte at han skulle bli forfatter på heltid.

Han var allerede da en kjent krimforfatter, med blant annet ni kriminalromaner om politiførstebetjent William Wisting bak seg. I 2012 hadde han dessuten gitt ut sin første ungdomskrim i CLUE-serien, og året etter, samme året som han annonserte at han skulle bli heltidsforfatter, kom den første boka i serien «Detektivbyrå nr. 2».

Kan få Wisting-serie til Larvik

Nylig kom den 11. boka i CLUE-serien ut, og i Detektivbyrå-serien har han passert bok nummer 15. I tillegg har han gitt ut ytterligere tre voksen-krimbøker i Wisting-serien.

 

Elvestad

Boka som filmes nå, «Operasjon Mørkemann», er den første i Detektivbyrå-serien. Byen der handlingen foregår heter Elvestad. Horst forteller at bynavnet er en honnør til krimforfatter Sven Elvestad, også kjent som Stein Riverton, som har gitt navn til Norges mest høytstående krimpris – Rivertonprisen.

Førsteopplaget allerede utsolgt

Det var ikke en spesiell by han hadde i tankene da han «oppfant» den, annet enn at det var en koselig liten småby, med brostein.

 

Kirketårn

Detektivbyrå-serien er illustrert av Hans Jørgen Sandnes, som også har tatt seg en tur til Tvedestrand i anledning filminnspillingen. De maleriske illustrasjonene hans vitner om et kystnært sted, med små, skakke hus.

– Det er rart. Vi snakket nettopp om det, at i Elvestad er det et kirketårn som ruger over byen. Akkurat som her, sier Sandnes, og kaster et blikk i retning av kirka.

– I filmen vil Hans Jørgen Sandnes' tegninger og animasjoner bli en slags brobygger mellom bøkene og filmen, både som innledning og avslutning, sier Horst.

Les anmeldelsen av Katharina-koden

Gjenkjennelig

Tirsdag, da de to besøkte byen, foregikk filmingen i gågata. En avansert drone sørget for filmopptak fra fugleperspektiv, og i sentrum for handlingen sto Arntsen-bygget, som for anledningen var omgjort til gullsmedbutikken «Gull-Holmen». Ikke akkurat bloddryppende, med andre ord. 

De to forteller at de var opptatt av at handlingen i bøkene skulle foregå i et gjenkjennelig miljø, og at det som skjer kunne skjedd i virkeligheten.

– Det er laget nok barnebøker i Norge om vampyrer, blodsugere, en dyster framtid eller parallelle universer. Vi ønsket å lage noe ekte. Det kan forresten være vel så skremmende som monstre under senga, sier Horst.

Oversatt til 20 språk

– Det er litt rart å tenke på, legger han til.

– At det som skulle være lett gjenkjennelig for norske barn, nå leses en masse steder på koden. Selv i Sør-Korea.

Bøkene hans er nemlig oversatt til 20 språk.

Horst minner om at dersom filmen skulle slå an, og produksjonsselskapet Filmkameratene bestemmer seg for å lage flere filmer, har Tvedestrand dermed et stort potensial for å bli kjent i verden.

Filmmanuset

Handlingen i filmen følger forresten ikke boka slavisk.

– Det er ting som skjer i filmen, som ikke skjer i boka, og omvendt, sier Horst.

– Hva tenker du om det?

– Det har jeg et helt avslappet forhold til når historien skal framstilles i et annet media.

«Operasjon Mørkemann» skal etter planen være klar til påske neste år. I de voksne hovedrollene finner vi kjente skuespillere som blant andre Lise Fjeldstad, Finn Schau, Jon Eikemo og Eldar Vågan.