Julehilsen fra Thailand

Artikkelen er over 12 år gammel

Siden i høst har Hilde M. Johansen (23) studert i Thailand. I landet hvor tsunamien tok fra henne faren. Hilde blir i Thailand i jula, og sender nå en hilsen hjem til familie og venner.

DEL

- Det vil bli rart og ensomt. Jeg hadde lyst til å være i Thailand i fjor, men valgte å reise hjem til jul da for å være sammen med hele familien, forteller Hilde på telefonen fra Bangkok.

Der er i Thailand hun vil være.

- Det føles bedre å være her enn hjemme. Der er en annen følelse å være her enn på en kirkegård. Det er en følelse som ikke går an å forklare. Det er helt spesielt. Det er en tiltrekningskraft som trekker meg tilbake, mens for noen er det helt motsatt.

Siden i høst har Hilde studert på en moteskole i Bangkok. Den samme skolen som hun hadde begynt på høsten for to år siden. Den grufulle dødsbølgen som krevde hennes fars liv, gjorde at hun ikke fikk fullført studiene. Alt stoppet opp. Hun reiste hjem og studerte i Oslo til makeupartist. I september i år reiste hun ned igjen for å fortsette der hun slapp.

- Hva skal du gjøre julaften?

- Jeg har ingen planer. Jeg regner med at jeg kommer til å tilbringe dagen sammen med en thaifamilie som jeg har blitt kjent med. Den gamle språklæreren min fra Phuket, forteller Hilde.

Egentlig ønsket hun å være i Thailand i julen i fjor, men kom hjem lillejulaften.

- Da var hele familien samlet, men i år er familien spredt alt fra Tyskland til Sandefjord. Det blir ingen stor samling i år. De hjemme har sendt meg julehilsener og gaver, derfor ønsker jeg nå å sende en hilsen tilbake. Noen ord fra Thailand blir min julegave, sier Hilde.

2. juledag skal Hilde være med på minnesmarkeringen i Khao Lak.

- Når jeg kommer til Phuket skal jeg kontakte sjømannskirken for å høre hva som skal skje. Det skal settes opp et minnesmerke 2. juledag, forteller Hilde.

Broren til Hilde, Jørgen Johansen, har nylig blitt medlem av styret i støttegruppen etter flodbølgekatastrofen. Hva som eksakt kommer til å skje av markeringer 2. juledag, vil hun få nærmere beskjed.

Hilde har lyst til å bosette seg i Thailand. Men først skal hun fullføre skolen, så får tiden vise. Utdannelsen hun tar, er et stort program som i Paris tar tre år. I Bangkok er dette programmet intensivert til ti måneder.

- Skolen er veldig bra, men 80 prosent av undervisningen foregår på thai. Det gir noen utfordringer.

- Jeg klarer å legge sammen noen ord og mye er praktisk. Jeg har lært meg å si forestår og forstår ikke.

Følelsene for jul er forandret.

- Det kommer aldri til å bli det som det var. Det er trist at det skjedde i en høytid. Det blir ikke gledelig jul noe mer. Jul har fått en helt annen betydning for meg, sier Hilde.

Selv om det var i Thailand hun mistet sin far, så har hun ikke vonde følelser for landet.

- Det var ikke Thailand som tok livet til pappa.

Artikkeltags