Ribbekongen i Kongegata

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Han har levd med, sniffet inn, dandert og maulet ribbe så lenge han kan huske.

DEL

Som 5. generasjon Abrahamsen sitter ribbelukta i veggene i Kongegata.

Kalendere viser 12. november. Våren har visket bort alle små spor etter julestemning i Kongegata. Men ut av døra på Larviks eldste og eneste kjøttforretning, stiger dagens daglige leder Thorbjørn Andreas Abrahamsen, eller Th.A. Abrahamsen som han omtales som, ut. Med seg har han en eim av julestemning. Innenfor putrer nemlig ribbesidene. Med svoren opp, og litervis med sydende kraft i bånn, skal herligheten biles Larvik rundt til firmaer og enkeltpersoner som skal førjulssynge jula inn, og takke for året som snart har gått.

- Det er travelt ja. Men det er nå vi kan tjene litt ekstra. Jeg sammenligner julestria litt med det å pynte juletreet - det er en jobb, men du verden så moro!

Sier Thorbjørn, sønn av Fritz Asbjørn og sønnesønn av Thorbjørn. For Slakter Abrahamsen har drevet på samme sted i 130 år. Thorbjørn er femte generasjon, og har som sagt vokst opp med kjøtt, pølser, pålegg og alt annet som hører jula til.

- Vi bodde i butikken. I 2. etasje. Tanter, onkler og besteforeldre. Alle var i arbeid før jul, og alt ble laget av familien, sier Th.A.

Og slik har det fortsatt;

- Vi lager alt selv. Pølser, pålegg, ribbe, kaker, pinnekjøtt, rull, sylte. Alle varene blir produsert i 2. etasje, og så har vi kjølerom og butikk i første, forteller han.

Og det blir litt jobb, selv om han beskriver produksjonen som bare pusleri i forhold til de store leverandørene.

- Men vi klarer oss godt mot de store guttene, og investerte mye nytt i 1992. Cateringselskapet ble etablert i -95, og det har hjulpet oss stort, legger han til.

15 er ansatt. Flere på deltid, men alle trår til når det trengs.

- Flotte folk som virkelig står på til beste for butikken, passer han på å få med.

Og all produksjon av det du får på julebordet, lages på gamlemåten. Oppskrifter som er nedtegnet i de 130 år gamle bøkene til tippoldefar, og som Th.A beskriver som hemmelige.

- Vi pakker ikke varene våre. Her er det ferske varer til enhver tid. Etter tre dager blir varene kjørt ut til butikkene fra de fleste leverandører. Hos oss er det gammelt etter tilsvarende tid, røper han og løfter opp syltelabbene som bevis på gamle tradisjoner.

- Vi har også en oppskrift på blodpudding som de fleste over 60 år liker godt. For selv om vi følger med i tida, skal de gamle kundene også ivaretas, legger han til.

Hele forretningsideén baserer seg på at kundene skal komme igjen og igjen.

- Folk vi ha god mat og nok mat. Vi skal tilfredsstille alle behov, sier Abrahamsen og danderer en ribbetallerken slik han mener den skal se ut.

For om du syns julestria, eller tida før den ordentlige julestria, er strevsom og drømmer om en avslappende julaften med ferdig levert buffet, så er Slakter Abrahamsen klar;

- Vi leverer ferdige porsjoner, tre rettes middager, juletallerkener, julekoldtbord hver dag. Til og med på julaften, sier han.

- Og når Th.A. selv setter seg til bords på selveste kvelden. Da blir det fisk?

- Å nei! Hadde det vært meningen å spise fisk, hadde den bodd på land. Nei, det blir ribbe. Jeg blir aldri lei, sier han og dytter innpå en bit av en sprø ribbesvor.

- Jeg er faktisk en svoren kjøttspiser, avslutter ribbekongen i Kongegata.

Artikkeltags