Knoter du med julebaksten? Lager du sandkaker etter denne gamle oppskriften fra Hedrum, skal kakene enkelt løsne fra formene

Sandkaker: ØP skrev om julebakst og fire generasjoner julekakebakere i familien Næss i Østre Kvelde. Da fikk vi tips om hvordan sandkaker lettere kan løsne fra formene.

Sandkaker: ØP skrev om julebakst og fire generasjoner julekakebakere i familien Næss i Østre Kvelde. Da fikk vi tips om hvordan sandkaker lettere kan løsne fra formene. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Da Astrid Pauline Klaastad i Tjølling leste saken om familien som bake julekaker sammen i Østre Hedrum, ville hun dele oppskriften sin på sandkaker. De hvelver enkelt ut av formen, forteller hun.

DEL

Nå er det jul igjen og da er det tid for baking. Østlands-Posten skrev for noen dager siden om familien Næss, som har som tradisjon å bake julekaker sammen.

Forrige helg var hele fire generasjoner samlet for å bake julekaker, og da Astrid Pauline Klaastad (79) i Tjølling leste saken om damene som bakte sandkaker, og måtte kakke hardt for å få dem ut, ville hun gjerne tipse ØPs lesere om en oppskrift på sandkaker som skal gjøre det hele svært enkelt.

Gammel oppskrift

– Jeg har en oppskrift på fine sandkaker, forteller Klaastad, som baker kakene hvert år.

– Den kommer fra ei gammel dame i Hedrum, som nå for lengst er død. Oppskriften er gammel, røper hun.

I hvert fall skal oppskriften være slik at sandkakene ikke blir vriene å få ut av formen, men skal enten falle lett ut når du snur formene, eller løsne bare ved et lett klyp eller lite knakk i formene.

Bør testes

– Det er de beste kakene mine, synes Klaastad, som ringte ØP etter å ha lest artikkelen om damene i familien Næss som kakket formene hardt i bordet for å få kakene til å løsne.

LES OGSÅ: Han har møtt langt større utfordringer enn å trene Larvik HK

Hun foreslår at de som har lyst til å bake sandkaker til jul, kan teste oppskriften hun bruker.

Oppskriften på Klaastad-kakene fra Hedrum er følgende:

  • 100 gram melis
  • 225 gram meierismør
  • 300 gram hvetemel.

Fremgangsmåte

– Det er alt, forteller Klaastad.

Framgangsmåten er som følger:

  • Melis og smør skal knas godt sammen før man blander i mel. Det går an å bruke ei eggeplomme hvis ikke deigen fester seg.
  • Stekeovnen settes på 180–200 grader på over- og undervarme.
  • Sandkakene skal steke i ovnen til de er lysebrune, rundt åtte til ti minutter.

Løsner lett

– De er kjempegode, lover kaketipseren, som tror oppskriften gir rundt 20–25 sandkaker.

LES OGSÅ:

Er det flere som baker sammen, kan oppskriften plusses på for hver person som skal bake.

Når kakene skal hvelves, skal de løsne lett.

– Bare snu den rundt og hold hånda over. Klyp litt eller trykk litt på formen og så er kaka ute. Det kan hende den bare detter ut av seg selv også, sier hun.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken