– At en gutt på 17 år har et eget håndkle som sitt høyeste julegaveønske i vårt velstandssamfunn, forteller mye om hvordan det står til i mange familier i Larvik, sier Monica Ljunes fra Røde Kors i Larvik. Det var Røde Kors som tok kontakt med familier som lever under fattigdomsgrensen i Larvik og spurte de minste i familien hva de ønsket seg mest til jul. De fikk helt andre svar enn det de hadde ventet seg.

(Se flere julegaveønsker i bildeserien nederst i artikkelen)

– Vi hadde nok trodd at playstation, iPhone og dyre leker og klær ville stå øverst på ønskelisten. Svarene var helt andre. Dette forteller mye om hvor ille det i virkeligheten står til, sier Ljusnes.

 

Mange små ønsker

På juletreet på Torget henger det nå nærmere 100 kort med julegaveønsker.

Blant ønskene kan forbipasserende lese om ønsker om votter (gutt 8), dukke til å bade (jente 3), hansker (gutt17) og varmesokker (jente 16). På andre lapper står det bamse, toalettsaker og dyne. Og på en av lappene er det skrevet juleønske til en gutt på 17 år; sitt eget håndkle.

– Vi hadde jo forventet dyre gaver slik mange andre barn ønsker seg, men dette er altså det nivåene ønskene ligger på. Jeg synes dette synliggjør hvordan situasjonen er for mange på en veldig tydelig måte, sier hun, og legger til at de yngste i familiene er blitt spurt uten noen begrensninger om hva de kunne ønske seg.

Idé fra Danmark

På kortene som henger på juletreet på Torget står det en oppfordring til forbipasserende om å kjøpe julegaver til barna som har blitt spurt. Gavene kan leveres i salgsbodene ved Torget, og så vil Røde Kors formidle gavene videre til de som har ønsket seg gavene.

Ideen om å henge opp ønskekort på juletreet på Torget i Larvik tok Mette Daapan, som arbeider ved Friskliv og mestring i Larvik kommune, med seg fra Danmark, der hun har studert og arbeidet i flere år.

– Jeg så at Røde Kors samlet inn gaver til unge i Larvik, og tenkte at mange nok er usikre på hva de skal kjøpe og hva barna ønsker seg, sier Mette Daapan.

 

– Her kan folk se hva de ønsker seg, og da er det kanskje enklere å kjøpe en gave og gi den videre. Her ser man også at ønskene er små og rimelige. Trist på mange måter at det viser at de har veldig lite, men viktig å synliggjøre virkeligheten også, sier hun.

Daapan tok kontakt med Larvik By, som laget kortene, og fikk dem hengt opp på treet.

– Et flott initiativ som vi mer enn gjerne stiller opp for, sier Ole Martin Holthe i Larvik By.

 

Traff midt i magen

Fredag formiddag var mange forbipasserende ved treet på Torget, og studerte kortene.

En av dem var Trine Duvholt Larsen, som innrømmet at hun fikk et sjokk da hun leste teksten på kortene.

– Jeg må innrømme at dette traff meg midt i magen. Dette forteller meg mye om hvor ille noen kan ha det. For oss andre er det som står på kortene selvfølgeligheter. Det er det tydeligvis ikke for svært mange. Dette rørte meg virkelig, og nå er jeg ikke tvil om hva jeg skal gjøre, sa hun.

100 julegaveønsker er så langt lagt opp, og Monica Ljusnes sier at Røde Kors gjerne tar imot flere ønsker.

Julegaver til Røde Kors kan også leveres til Farris Bad hotell.

Bildeserie

Se flere av julegaveønskene fra 2016 her