(Se også bildeserie nederst i artikkelen)

– Responsen vi fikk var helt fantastisk. Etter oppslagene i ØP strømmet det på med henvendelser fra Røde Kors i andre byer som ville gjøre det samme. Den virkeligheten vårt prosjekt avslørte rørte utvilsomt mange. Nå setter vi i gang på nytt, sier Ragnhild Bull Hansen, Monica Ljusnes og Anine Christiansen i organisasjonen i Larvik.

Et badehåndkle

På juletreet på Torget i Larvik hengte Røde Kors i fjor opp lapper med gaveønsker fra barn i Larvik. Ønskene var samlet inn på blant annet helsestasjoner, av barnevernet, på skoler og av Røde Kors selv.

En av lappene på juletreet var fra en gutt på 17 år som ønsket seg et håndkle.

Les også: 17-åring i Larvik har aldri hatt et eget håndkle. Nå ønsker han seg det til jul

– At en gutt på 17 år i vårt velstandssamfunn har et eget håndkle som sitt høyeste julegaveønske, forteller mye om hvordan det står til i mange familier i Larvik, sa Monica Ljunes fra Røde Kors til avisa.

Gaveønskene ellers dreide seg om ting som for de fleste barn er selvfølgelige, og vitnet om at viskelær, en bamse, bleier, varmesokker, fargeblyanter og sjampo langt fra er en selvfølge for alle, selv i velstandssamfunnet i Larvik.

(artikkelen fortsetter under bildet)

 

Idé fra Danmark

Det var Mette Daapan i Larvik kommune som tok med seg ideen fra sin studietid i Danmark, og Røde Kors tente umiddelbart på forslaget.

– Etter at lappene ble hengt opp fikk vi umiddelbart kjemperespons, sier Bull Hansen, Ljusnes og Christiansen.

– Lappene forsvant like raskt som de ble hengt opp, og vi måtte hele tiden lage nye. Hvor mange gaver vi fikk inn er vanskelig å si, men vi kunne i hvert fall glede så mange som 1.200 barn med gaver til jul, forteller de.

Nå har Røde Kors jobbet siden i august med å hente inn nye gaveønsker til barn og unge. Det har allerede kommet inn svært mange, og 2. desember skal de første ønskelappene henges opp på juletreet på Torget.

Les også: Voldsom pågang etter ønskehistorien

Så kan de som ønsker ta med seg en lapp eller flere, kjøpe gaver, og levere dem på avtalte steder i Larvik sentrum.

– Vi har tro på at den fantastiske givergleden vi opplevde i fjor er der fortsatt. Det er i alle behovet hos barn i vanskeligstilte familier i Larvik, sier de tre fra Røde Kors.

(artikkelen fortsetter under bildet)

 

Har spredt seg

Allerede i fjor bestemte Røde Kors i Skien seg for å ta etter Larvik, og i år skal gaveønsker fra barn pynte opp juletreet i Sandefjord sentrum.

– Det samme skjer flere steder i landet, og det er utrolig bra, sier Bull Hansen, Ljusnes og Christiansen.

– Tiltaket i Larvik har til og med blitt omtalt i Oddgeir Bruasets (fra NRKs «der ingen skulle tru at nokon kunne bo.» Red.anm.) nye bok «Du grøne glitrande». Et helt avsnitt er viet vårt prosjekt med juletreet på Torget i Larvik. Det er utrolig morsomt at det har blitt så lagt merke til, sier de.

Les også: – Dette burde vært gjort i alle norske byer

Les også: – Responsen har vært helt enorm!

Fikk stor firmagave

Nytilsatt leder i Larvik By, Paal Espen Wingaard, sier han har hørt mye om prosjektet i Larvik, og at han er glad for at organisasjonen gjentar det samme i år.

– Jeg merker at dette var populært og at det var noe som rørte folk.

– Nå har Larvik By også fått en stor pengegave fra et utenbys firma med ansatte i blant annet Larvik. De ønsket å gi penger til kommunene der de ansatte bor i stedet for firmagaver. Hos oss med en øremerking til gaveprosjektet til Røde Kors. Giveren vil være anonym, og det forteller mye om at man virkelig har blitt betatt av prosjektet, sier Wingaard.

Han legger til at han gjerne tar imot bidrag dersom andre bedrifter ønsker å hjelpe vanskeligstilte barn i Larvik på samme måte.

Bildeserie

Se flere av julegaveønskene fra 2016 her