Snikker Andersen sa? Ja, hva sa egentlig snikker’n. Fine ting og det skal jula ha. Vi skal si fine ting om hverandre, de næreste og ikke alt for mye om andre. Man skal snurre seg rundt med julepynten og etter ei stund er det slutt. De eldre skal også gledes nå – ikke lenger bare barna som skal ha mange julegaver. De gamle vil ha flest. Det skal smattes, det skal spises og så blir man mutt. Det nye året skal komme hit. Til deg, til meg og alle rundt...

I 1989 blei skateboard lovlig. I 2019 blei Covid lovlig. Pepperkaker skal være kjønnsnøytralt også. Ingen skal krenkes. I 1989 var det ingen som blei krenka. Verken på gutterommet, jenterommet eller i klasserommet. Vi snakket aldri om krenking. Jenter og gutter var likestilt. Vi opplevde aldri mistolkning av hvem vi var. Vi var ett. April, våren 1989 var det varmt. Veldig varmt. Husker en barndomskamerat nevnte 29 i skyggen. Vi respekterte hverandre. I 1990 var det nok slutt. Kan ha vært noen år etter, kanskje tjue. Og eller tretti. Men så blei det slutt.

En klok kvinne eller pepperkakemann sa til meg en gang: «Vær påståelig, vær smart, men aldri la ditt ego ta overhånd». I 2022 er jeg ikke så sikker lenger. La det nye året komme. Med håp, kjærlighet og forståelighet for dem som var der da pepperkake-uttrykket blei laget. Den svenske astronauten Christer Fuglesang tok pepperkaker med til den internasjonale romstasjonen i 2006.