Gå til sidens hovedinnhold

Her er appen som redder deg fra julebordfadese

Artikkelen er over 5 år gammel

RUStelefonen har kommet med en ny app: «Drikkevett». Den er gratis, og hjelper deg å holde kontroll over alkoholinntak, og gir i tillegg råd og retningslinjer.

(Sandefjords Blad)

Julebordsesongen er allerede godt i gang og med den følger et ansvar på hver enkelt ansatt. Det er imidlertid ikke bare de ansatte som har ansvar for at ting går fint for seg – daglig ledere og sjefer spiller også en viktig rolle med tanke på hvor mye de serverer sine ansatte.

– Mange ønsker faktisk å ha bedre kontroll på alkoholforbruket sitt – nettopp for å begrense de negative konsekvensene ved rusen ­­­– men sliter med å selv styre inntaket i løpet av festen, sier Sturla Naas Johansen, seksjonsleder i RUStelefonen.

Legg en plan

I denne forbindelse har RUStelefonen utarbeidet en applikasjon til telefonen som gjør det enklere å holde alkoholinntaket under kontroll.

– Hensikten med «Drikkevett»-appen er å gi en pekepinn på når det er på tide å begrense alkoholinntaket, sier Johansen.

En enkel forholdsregel å ta for å unngå at du havner i ubehagelige og pinlige situasjoner, er å planlegge både hvor du man skal drikke, og ikke minst hva du skal drikke.

LES OGSÅ: Kostbar kjøretur for sandefjording

Drikkevettregel nummer fire sier at man skal «begrense inntaket av brennevin og droppe shotting».

– Hvis du har satt deg en grense for hvor mye du skal drikke, er det enklere å holde et promillenivå som gjør julebordet til en morsom og hyggelig fest – slik det skal være, sier Johansen.

Dagsform har alt å si

Mange av dem som drikker på julebord drikker bare én gang i året. Da kan det være ekstra vanskelig å vite når nok er nok.

Regel nummer tre i drikkevettreglene kommer inn på at dagsform også har mye å si for hvor mye man kan drikke uten at det går galt. «Er du syk, stresset, sover dårlig eller bruker medisiner, vil du tåle mindre alkohol enn når du er frisk og uthvilt».

LES OGSÅ: – Taxfree-stopp gir bedre folkehelse

Terje Trollsås i Vestfold Taxi har kjørt hjem utallige juleborddeltakere i tidligere år, og forteller om en mann som sovnet i grøfta like utenfor huset sitt.

– Han sovnet først i taxien og visste ikke hvor han bodde. Da jeg endelig fant ut hvor hjemmet var og fikk han ut av taxien, sovna han i grøfta i ti minusgrader. Det var bare flaks at jeg så han og fikk hjulpet ham inn i huset, forteller Trollsås.

Drosjesjåførens tips til alle som skal på julebord er så enkelt som å passe på seg selv, og dem du er ute med.

Appellerer til fornuften

Per Olav From, leder for ordensseksjonen på Sandefjord politistasjon, forteller at politiet merker at julebordsesongen er i gang.

– Vi merker at det er flere som er ute og er i påvirket tilstand. Det viktigste for oss er trygghet i byen og at vi forhindrer overgrep, sier From.

From kommer imidlertid med gode tips til sandefjordinger som tenker seg ut på julebord.

– Det viktigste er å holde seg unna bråk. Ser du en uoverensstemmelse, så ikke engasjer deg i den – trekk heller unna og kontakt politiet, så vi får tatt hånd om saken, forteller ordenslederen.

From oppfordrer alle til å finne transport hjem allerede før man drar ut. Da har man en tydelig og klar plan for kvelden, og kan forhindre at noe ubehagelig skjer. I tillegg appellerer From til fornuften til de som er ute, og til å passe på hverandre.

– Alliér deg med en du stoler på så dere kan passe på hverandre, sier han.

Drikkevettreglene

  1. Planlegg før du går ut hvor mye – og hva – du har tenkt til å drikke. Bruk Drikkevett-appen!
  2. Spis godt før du drikker – og ikke drikk på tom mage. Det er også lurt å drikke et glass vann, juice, brus eller annen alkoholfri drikke mellom hver alkoholenhet du drikker.
  3. Det er ingen skam å tåle minst. Er du syk, stresset, sover dårlig eller bruker medisiner, vil du tåle mindre alkohol enn når du er frisk og uthvilt.
  4. Begrens inntaket av brennevin, og dropp shotting! Drikkekonkurranser gjør at promillen kan stige raskt, noe som kan få veldig ubehagelige, og i verste fall, farlige utfall.
  5. Alliér deg på forhånd med én eller flere venner eller kollegaer, slik at dere kan følge hverandre trygt hjem fra julebordet hvis noen blir sterkt beruset og ikke klarer å ta vare på seg selv.

Kilde: Drikkevett-appen

Kommentarer til denne saken