Onsdag denne uka ble grana på Larvik Torg tent, og Røde Kors var på plass for å henge opp julegaveønsker fra barn og unge i Larvik. De har hengt opp gaveønsker på flere trær også.

Så trengs det også frivillige som tar imot, og Farris Bad ser på det som en god tradisjon å stille lokalene sine til rådighet for gaver som kommer inn.

LES OGSÅ: De første kortene er på plass, og julegaveønskene er nok litt annerledes enn man skulle tro

Tradisjon

Det er faktisk hele ti år siden prosjektet hadde sine spede start. Røde Kors får ønskene blant annet via barnevernstjenesten og Home Start.

Så anonymt som mulig leveres gaveønskene fra 1.000 barn til Røde Kors, som samler inn alle gavene og pakker dem inn.

Vil du gi en gave, henger ønskene på juletreet på Torget i Larvik, på juletreet på utsiden av Skipperstua i Stavern og på treet utenfor Nevlunghavn Bakeri. Så skal gavene leveres.

LES OGSÅ: Vi leter etter hverdagsheltene i vår nye julekalender. Da trenger vi din hjelp!

Ikke pakk inn

Da er det noen viktige regler du må følge. Ikke pakk dem inn, det skaper bare merarbeid, for da må gavene pakkes opp før de pakkes ned igjen. Legg heller gaven i en pose, legg kortet du har tatt fra et av juletrærne oppi posen, og knyt igjen.

Så leverer du på et av stedene som står bakpå kortet.

– Vi synes dette er en fin tradisjon. Det er hyggelig å være med å bidra, sier hotelldirektør Ane Johansen på Farris Bad, som for øvrig har en annen god nyhet

– Vi donerer penger til Frelsesarmeen i år, istedenfor å gi kundegaver og ansattgaver til jul. Det oppfordrer vi også andre til å gjøre, sier hun.

Koronarelatert

I år henger koronaen tungt over oss, og for noen mer enn andre. Frelsesarmeen fortalte for kort tid siden at de sliter med å gi alle nok mat og at de trengte donasjoner.

Også Røde Kors har merket den økte pågangen, spesielt i sommer.

Selv om antallet julegaveønsker var færre enn de først fryktet, ser de at korona preger dagliglivet til mange. Flere av julegaveønskene er koronarelatert, og Monica Ljusnes fra Røde Kors forteller at turutstyr, topptur-kart, puslespill og fotballer er noe ganske nytt på gavelistene.

LES OGSÅ: Barbro (36) oppfordrer flere til å gjøre som henne: – Jeg vil gi litt tilbake

I fjor fikk 1.300 barn julegaver via Røde Kors. Så langt har de fått inn 1.000 gaveønsker.

– Fra 0 til 18 år, sier Ljusnes om alderen på barna som ønsker seg noe.

I år kan du også Vippse til 24550 hvis du ikke vil levere gave.


Blir rørt

De ønsker seg nye ting, og gavene bør være levert til 19. desember.

– Det skulle bare mangle at vi er med og bidrar. Dere gjør en kjempejobb, sier hotelldirektør Ane Johansen, og Beate Skøien, som er content manager, støtter direktøren i det hun sier.

– Vi ser at mange familier kommer innom med gaver og at de har med barna sine. Dette gjør noe med oss også. Tenk at det er 1.000 barn i Larvik som trenger dette, sier Skøien.

LES OGSÅ: Runes juletre vekker oppsikt langs E18: – Fint å kunne lyse opp litt

– Da kan du selv tenke deg mørketallene, sier Monica Ljusnes, som for øvrig har et lite tips. Røde Kors gir ikke ut brukte gaver til jul, men har du noe liggende hjemme, som er helt og pent, så kan det leveres til dem.

– Du kan også kjøpe noe ved siden av julegavene og gi til oss, så gir vi det ut resten av året til familier som trenger det. Da kan de være med i bursdag, og slipper å si nei fordi de ikke har gaver å gi bort, sier hun.

LES OGSÅ: Her har du ikke bare én, men to julekalendere i friluft: – Egner seg fint som aktivitet i disse dager