– Ungdomsrådet er kjempeviktig, og vi blir hørt av politikerne. Det er vi som skal bo her i fremtiden, og da er det viktig at vi sier hvordan vi ønsker å ha det. Det synes jeg vi har klart bra, sier Oniszczuk.

Østlands-Posten treffer den unge og engasjerte lederen for ungdomsrådet i Larvik på det nymøblerte Torget. Hun sier Larvik sentrum er viktig, også som et sted for unge mennesker i kommunen.

Det er imidlertid én ting hun er lei seg for.

– Vi savner skøytebanen i Larvik sentrum. Den var viktig for mange her, og vi har jobbet for å få en ny bane i den midlertidige parken som nå skal etableres på den tidligere bibliotektomta. Det fikk vi dessverre ikke gjennomslag for, sier Oniszczuk.

Hun viser til at Larvik har en lang historie med skøyter og skøytebaner, og ungdomsrådet ønsket at den tradisjonen ble med videre.

– Nå mistet vi en viktig aktivitet i sentrum om vinteren. Det er synd. Skøytebanen var en viktig plass for oss. Vi var tungt inne når det gjaldt utformingen av den nye parken ved Badeparken, men dessverre ble vi ikke hørt når det gjaldt skøytebane, sier den avtroppende ungdomsrådslederen.

Trenger bredde

Julia Oniszczuk, som også er elev ved Thor Heyerdahl vgs., sier det er viktig å innse at ungdom i Larvik ikke bare er en ensartet gruppe, men at ungdom er forskjellige og har ulike interesser.

– Det er det viktig at man forstår, sier hun.

– Noen liker fotball, og noen liker musikk. Derfor er det viktig at det legges til rette for bredde. Heldigvis synes jeg byen har vært flink til å skape en stor bredde i tilbud, og dette er det viktig at man sørger for framover også, sier hun.

Trenger møteplasser

Det er mange ting Julia Oniszczuk mener er viktig for ungdom i Larvik. Men at det aller viktigste, i hennes øyne, er at ungdommen får nok møteplasser.

– Mange unge sliter med å finne steder der de kan føle tilhørighet. Ungdom ønsker flere faste møteplasser som er lett tilgjengelige og hvor det ikke koster noe å være. Dette har vi jobbet mye med, og det arbeidet må fortsette. Jeg håper de nye containerne i Hammerdalen kan bli et sted hvor unge mennesker kan være, sier hun.

Containerne ved Sliperiet i Hammerdalen skal erstatte blant annet Verket med ungdomsklubben Fabrikken i Kongegata 1, og være et sted med aktiviteter for ungdom.

– Dette tror jeg er et bra tiltak, sier Oniszczuk.


Et viktig råd

18-åringen – som nå har blitt for gammel til å være medlem i ungdomsrådet, og som derfor trer tilbake både som medlem og leder – understreker igjen at ungdomsrådet har blitt et råd som tas på alvor av politikerne, og hun oppfordrer unge til å bli med i rådet videre.

En prosess for å rekruttere nye medlemmer skal settes i gang, og 18-åringen håper unge i Larvik vil melde sin interesse.

– I den perioden jeg har vært i rådet, har jeg lært veldig mye om lokalpolitikk, og jeg har blitt kjent med systemene her i kommunen. Det har vært en lærerik tid, og jeg oppfordrer andre til å bli med videre. Å være med i ungdomsrådet gir deg en mulighet til å utvikle deg, være med i et godt miljø, og til å spille en viktig rolle i samfunnet lokalt, sier hun.

Flere unge

Til slutt gjentar den avtroppende ungdomsrådslederen hvor viktig det er for kommunen at politikerne lar de unges stemmer få slippe til.

– Framover er det viktig at det legges til rette slik at unge mennesker kan komme inn der politikken diskuteres og i viktige workshops.

– Kommunen trenger de unge stemmene, og da tenker jeg ikke bare på unge under 18 år. Kommunen trenger flere unge med der viktige ting bestemmes. Også de over 18 år, sier hun.

En svært viktig rolle

Mot slutten av samtalen vår ringer vi ordfører Erik Bringedal (H) for å høre hva han har å si om den rollen ungdomsrådet i kommunen har, og ett minutt senere har han like godt kommet fra kommunehuset og opp til Torget.

– Jeg måtte komme opp for å understreke hvor viktig det er at vi som politikere lytter til ungdommen i Larvik, sier en engasjert ordfører.

– Ungdomsrådet som har sittet nå, har utvilsomt gjort en god jobb, og vi politikere har lyttet til dem. Det er viktig at politikerne legger til rette slik at ungdom trives i Larvik, sier Bringedal, og legger til:

– Så vil også ungdomsrådet være et viktig sted for oss å rekruttere de politikerne vi trenger i framtiden.