Torsdag morgen fikk elevene på Mesterfjellet skole beskjed om å møte opp i skolegården. Der sto en som de aller fleste visste hvem er; ordfører Erik Bringedal, en politimann og noen som elevene ikke kjente til.

– Det er gjerne litt spesielle anledninger når vi samler alle sammen i skolegården sånn som dette her. Da skjønner dere kanskje at det er noe helt spesielt som skal skje. Noe helt uvanlig, noe som er viktig, og noe som vi og dere spesielt kan være veldig stolte av, innledet rektor Reidar Wiik, før han ga ordet til ordføreren.

Trafikksikkerhetsprisen 2021

Bringedal åpner med å introdusere dem som står på hans venstre side: Arve Høiberg, Henriette Auensen og Kåre Pettersen fra Vestfold og Telemark fylkeskommune, Mette Magnussen og Tor Egil Syvertsen fra Trygg Trafikk, og Henning Ø. Johansen fra politiet.

– I fylkeskommunen så har man en pris som deles ut hvert år. Den heter Trafikksikkerhetsprisen. Forskjellige mennesker kan nominere hvem man synes kan være kandidat til å vinne. Så er det en jury i fylket som gjør en vurdering av hvem som er verdig til å få prisen. Det har vært flere som har vært nominert til å vinne prisen for 2021, sier Bringedal.

En av de er elevrådet ved Mesterfjellet skole, på vegne av alle som går på skolen.

– Av alle de kandidatene som ble vurdert, så er det Mesterfjellet skole som får Trafikksikkerhetsprisen 2021 fra Vestfold og Telemark. Som ordfører i Larvik, så er jeg ekstremt stolt av den jobben dere har gjort. Gratulerer så mye, og jeg og resten av kommunen er veldig, veldig stolte av dere, sier Bringedal til stor jubel fra elevene.

Som vinner av denne prisen får elevrådet med seg et kunstverk og en sjekk på 45.000 kroner.

LES OGSÅ: Det tok helt av da de spurte etter frivillige: – Vi har fått mer enn 300 henvendelser

Pris for sitt engasjement

Stella Malmquist Andersen, Juweria Ali Abdi og Nor Ayoub fra elevrådet, har jobbet med en mobilitetsplan i forbindelse med at Larvik kommune ønsket å bli «en trafikksikker kommune». Elevrådet, med daværende leder Stella i spissen, laget en spørreundersøkelse til samtlige elever fra første til tiende trinn. De har vært i kontakt med politiet, politikere og fylket.

– Jeg ga elevrådet et ganske så diffust oppdrag, og det bare tok de og gjorde så mye mer ut av det, enn det som lå i mitt oppdrag. De gjennomførte en egen regissert spørreundersøkelse og utarbeida et kakediagram. De kunne ha stoppet der med god samvittighet, men det har ikke disse jentene gjort. De har stått på, fått til en befaring ved lyskrysset og fått utvidet tiden på grønn mann, forteller rektor Reidar Wiik, med stort engasjement.

– Det er ingen som har bedt dem om å gjøre dette, men de har gjort det på eget initiativ og det tør jeg å påstå er ganske unikt. Derfor fortjener de den prisen.

LES OGSÅ: Quinten (31) har startet et prosjekt for skoleelever: – Mange har et litt feil syn på hva dette virkelig er

Overrasket på siste dag på ungdomsskolen

Nor var ikke til stede denne torsdagen, så Juweria og Stella tok imot prisen.

– Vi visste at vi var nominert, og bare det var ganske stort for oss. Men så hadde vi vel egentlig glemt det litt bort, sier Stella.

– Jeg ble helt sjokka. Skjønte ikke hvorfor vi var samlet her, men så hørte jeg de begynte å snakke om trafikksikkerhet, legger Juweria til.

For jentene har det vært interessant, lærerikt og gøy å jobbe med et stort prosjekt i elevrådet. Nå er det Juweria sin siste dag på ungdomsskolen, før hun begynner på videregående til høsten.

– Nå er jeg ferdig, så dette var litt av en feiring.

Begrunnelse for nominasjonen

Espen Vestskogen nominerte elevrådet ved Mesterfjellet skole. Han har ansvaret for signalanleggene som fylket drifter, og ble kontaktet av elevene. De ønsket en befaring i trafikklysene ved skolen, der de hadde fått tilbakemeldinger etter undersøkelsen at flere synes tiden på grønn mann var for kort. Vestskogen kom på befaring til elevene, og så at tiden burde økes med noen sekunder.

Nå har trafikklyset fått tre sekunder lengre grønntid på to signalregulerte overganger på skoleveien.

Vestskogen skriver følgende i begrunnelsen:

«Det var litt tilfeldig at jeg så Facebook-innlegget på siden til VTFK den ettermiddagen, om nominasjon til trafikksikkerhetsprisen. Da tenkte jeg at her må jeg melde disse på til den prisen, for de er helt klart meget gode kandidater.

Jeg ble så imponert over deres brennende engasjement for sikkerheten langs skoleveien, samt at de også prøvde å få flest mulig til å gå, sykle eller ta kollektiv, slik at det ble mindre biler på deres skolevei. Det var en glede å programmere tre sekunder ekstra tid på de to signalregulerte fotgjengerne de har på skoleveien. Jeg har også fått tilbakemelding på at det har blitt veldig bra.

Jeg ønsker disse lykke til, da disse unge menneskene viser så brennende engasjement for trafikksikkerhet. Dette er vår neste generasjon og det imponerer».

Fylkeskommunens trafikksikkerhetsutvalg er imponert og håper denne innsatsen kan være til inspirasjon og motivasjon for andre.

– Det er ingenting bedre enn at den yngre generasjonen viser initiativ for trafikksikkerhet. Da ble vi helt ømme i hjertet. Jeg har sittet i rådet noen år nå, og dette er vel den korteste tiden vi har brukt på å finne en vinner, avslutter Arve Høiberg, leder for trafikksikkerhetsutvalget i fylket.

LES OGSÅ: – Folk må akseptere at menn kan være feminine og kvinner maskuline