Gå til sidens hovedinnhold

«Kanskje vi allerede om fem år kan få et nytt landemerke i Larvik som alle kan være stolte av»

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det gikk et lite sus gjennom forsamlingen da planene om monumentet «For fulle seil» ble presentert tidligere denne uka. Det er lett å forstå, for folkene som står bak prosjektet, er virkelig flinke til å skape begeistring. Jeg tror alle vi som satt i salen ble litt slått i bakken av entusiasmen og gleden over et særdeles spennende prosjekt.

Det var knyttet forventning til seansen torsdag der Stiftelsen Tollerodden. sammen med arkitekt Niels Torp, skulle legge fram planer for et nytt landemerke i Larvik. Det var heller ikke småtterier vi hadde fått vite på forhånd, det ble snakket om Larviks nye attraksjon og noe hele landet ville få med seg. «Vi har en unik nyhet for byutviklingen i Larviks Indre havn» ble det lokket med på forhånd, så det var ikke rart at gjestene som inntok Tollerodden var ekstra spente. I salen var det folk fra stiftelsen og politikere fra Larvik, med ordføreren i spissen. Stiftelsen Tollerodden hadde altså utviklet en konkret idé om et Colin Archer senter i sjøfronten, i samarbeid med Niels Torp, og det var dette som politikere og andre interesserte skulle få med seg. Hva slags monument var det snakk om og hvordan ville salen ta imot det som ble presentert?

Det er vel knapt noen seilere som ikke kjenner navnet Colin Archer. Han ble født på Tollerodden her i Larvik i juni 1832 og døde på samme sted i februar 1921. Det er liten tvil om at Archer hadde mange talenter, han var poet og svært musikalsk, satt i formannskapet i Larvik i mange år og var også byens ordfører. Likevel er det båtbygger og konstruktør som først og fremst er hans ettermæle. Han er særlig kjent for skipet til Fridtjof Nansen, «Fram», men også for sin forbedring av losskøytene, og for å være mannen bak redningsskøytene. Mer enn 200 båter ble bygget under hans ledelse, 60 var losbåter og 14 redningsskøyter, og konstruksjonen til redningsskøytene vakte oppsikt. I 1872 bygde han sin første såkalte spissgattede losskøyte, som er spiss eller avrundet i begge ender av vannlinjen. I 1894 berget den første redningsskøyta 37 fiskere fra en voldsom orkan i Hamningsberg og etter dette var Redningsselskapet fast bestemt på å lage de neste skøytene etter Archers konstruksjon.

Vi kunne fylt flere sider med den fascinerende historien om Colin Archer, men hovedpoenget er at store deler av verden vet hvem han er. I fjor kom Colin Archer-skøyta «RS 14 Stavanger» til Larvik, kjøpt inn av entusiastene i Stiftelsen Tollerodden, som med hjelp av gode bidragsytere, fikk den hit. Siden har den ligget i et spesialdesignet telt og den iherdige gjengen har jobbet med å finne ut hvordan de kan kombinere å vise fram skøyta i full mundur på land og et Colin Archer-senter. Sammen med Niels Torp, arkitekten som har tegnet Fritzøe Brygge og Bølgen, har de altså kommet med et forslag som garantert kommer til å bli lagt merke til.

– Vi går høyt ut og går inn for å skape et nytt landemerke i Larvik. En stor attraksjon, sa nestleder i Stiftelsen Tollerodden, Finn Mørch Andersen, da planene ble lansert. Niels Torp sammenlignet prosjektet på Tollerodden med Domkirkeruinene i Hamar, som er bygget inn i glass og stål. Planen er at «RS 14 Stavanger» skal ligge godt synlig for fulle seil inne i glass og stål-skall, godt opplyst om kvelden og med mulighet for å ha kulturelle opplevelser på innsiden av glasset.

Så hvordan var reaksjonen da Niels Torp viste fram planene for byens politikere? De må selvsagt svare for det selv, men vi om satt i salen fikk vel et bestemt inntrykk av at de fleste syntes dette var spenstig. Og jeg må si at da jeg gikk ut av salen torsdag formiddag, tenkte jeg for meg selv at dette kommer til å bli en realitet. Det er selvfølgelig lett for meg å si som ikke trenger å tenke verken finansiering eller penger, slik politikerne må gjøre, men dette er det slett ikke umulig å få til. Politikerne i Larvik kommer helt sikkert til å bli møtt med noen tøffe prioriteringer i økonomien framover, men jeg må si jeg håper de kan få til dette også. Det kommunen må ta stilling til ganske fort, er et sted på Tollerodden der monumentet kan settes opp, da kan også stiftelsen starte arbeidet med å finne pengene. Og tomta det er snakk om, det er der Skotta bryggerestaurant ligger i dag. På Larvik kommunes grunn. Colin Archer-senteret kan være ferdig i 2025 hvis politikerne bestemmer seg for å gi dem tomt. Selvfølgelig må Larvik kommune bidra med finansiering her, men det er snakk om et spleiselag der stiftelsen sørger for at store deler av pengene det er behov for, kommer fra private givere. Så kanskje det er mulig?

Etter at ØP laget sak om planene, har det kommet ulike reaksjoner. Noen mener at monumentet ikke passer inn i Gamlebyen og Tollerodden, det kommer til å være et fremmedelement i landskapet, blir det sagt. Andre trekker fram økonomien i dette. Det er helt relevant argumenter, men samtidig er det naturlig å legge senteret i det området Archer var fra, og det er også fristende å se på suksessen i Hamar der de gamle ruinene etter domkirken har fått glass over seg. Økonomien kan være en hodepine for byens politikere, men det er verdt å huske at dette er et spleiselag mellom mange aktører.

Stiftelsen Tollerodden drives med 24 prosent offentlig tilskudd, 33 prosent egeninnsats og 43 prosent private bidrag. Den jobben de har gjort ved å løfte fram Colin Arches barndomshjem og foredle parken, er formidabel. Kanskje vi allerede om fem år kan få et nytt landemerke i Larvik som alle kan være stolte av.

Jeg syntes uansett det er på sin plass å heie litt på dem som bruker tiden sin på å lansere planer som dette og som gjør det med entusiasme og kjærlighet til byen sin.

LES OGSÅ:

Dette kan bli Larviks nye attraksjon – og et landemerke for hele landet: – Vil koste mellom 20 og 30 millioner

Kommentarer til denne saken