Nye Kaupang-oppdagelser

Foto:

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Selv om feltarbeidet på Kaupang er avsluttet, gjør arkeologene stadig nye oppdagelser.

DEL

- Analysearbeidet i vinter har vist at smedene brukte mye mer gull og sølv enn tidligere antatt, sier arkeolog Unn Pedersen.

Søndag gjestet arkeolog Unn Pedersen Kaupang for å holde foredrag for mange og lydhøre interesserte. Pedersen er stipendiat ved Institutt for arkeologiske, konservering og historiske studier, og har jobbet både på Kaupang og på utgravingene på Bommestad.

Hun holder for tiden på med doktorgrad om støpeformene på Kaupang, og kunne søndag fortelle om nyoppdagelser i forbindelse med analysearbeidet i vinter.

- Feltarbeidet er avsluttet, men det gjenstår fremdeles mye arbeid. I vinter har jeg analysert støpeformene og smeltediglene, og også metallrester vi har funnet, forteller Pedersen.

- Resultatene viser at smykkestøperne brukte mye mer gull og sølv en vi tidligere antok, forklarer hun.

- Gullrestene har vært så små at det har vært umulig å fastslå at det er gull før etter analysene av metallrestene. Det forteller at gull var svært verdifullt i vikingtiden også, så smedene lot ikke et eneste gullkorn gå til spille, konkluderer Pedersen.

Vinterens analyser av metallrester avdekker også at smykkestøperne foretrakk metaller fra øverste hylle.

- Vi visste tidlig at messingen vi fant på Kaupang ikke var lokal. Først antok vi at smedene fikk messing ved å smelte om gamle ting. Men analyser av metallet har nå vist at det ble importert barrer med ren messing til Kaupang, forteller Pedersen entusiastisk.

Arkeologene jobber for tiden på spreng for å publisere materialet fra Kaupang.

- Analysearbeidet vil pågå fram til utgangen av 2008, sier Pedersen.

Artikkeltags