Filmklubb på lørdager

Klassiker: «Trollmannen fra Oz» har gjort mye for ettertidens film og populærkultur.

Klassiker: «Trollmannen fra Oz» har gjort mye for ettertidens film og populærkultur.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Med klassikeren «Trollmannen fra Oz» åpner Sylvette filmklubb sesongen lørdag.

DEL

– Vi har fra nå av flyttet filmklubbens visninger til lørdager og krasjer litt med Barnebølgen, men vi vi har vel ikke det samme publikummet, smiler Knut Sigurd Senumstad i Sylvette Filmklubb.

– Vi har bevisst valgt å vente med årets første film til februar. Slik får vi et mer kompakt program fram til slutten av april, forteller han.

Lørdag braker det løs med «Trollmannen fra Oz».

– En nydelig film fra 1932, regissørene ble kreditert for både denne og «Tatt av vinden» samme året. Det er ikke dårlig, påpeker Senumstad.

– «Trollmannen fra Oz» er en film som har hatt betydning for både film- og populærkulturen i ettertid. Sangene lever ennå. Mange av de som ikke har sett filmen tidligere vil likevel nikke gjenkjennende til mye. Her kan man få med seg en ordentlig klassiker, forteller filmentusiasten som neste uke skal presentere en større del av vårprogrammet til den stadig voksende lokale filmklubben.

«Trollmannen fra Oz» var en av filmselskapet MGMs virkelige storsatsinger da den kom. Her ble det ikke spart på noe. Studiokulissene ble bygget i full størrelse. Opptakene ble gjort i en ny technicolorprosess som fikk fram fargene på en unik måte.

Judy Garland i rollen som Dorothy tok USA med storm og la grunnlaget for en karriere som tidenes barnestjerne. Filmen er i sin helhet en hyllest til et Hollywood som ikke lenger finnes og musikalsjangeren skulle aldri bli den samme igjen.

For de aller fleste amerikanere er denne Hollywood-klassikeren like obligatorisk som eventyrene til Asbjørnsen & Moe for oss nordmenn. For Trollmannen fra Oz er en del av selve arvesølvet fra Hollywoods storhetstid.

Filmen, som hadde premiere i 1939, har fremdeles en stor og nærmest kultlignende tilhengerskare, og de årlige TV-visningene blir betraktet som kollektive bursdagsselskap.

Artikkeltags