Gå til sidens hovedinnhold

Kitsch fins ikke

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I anledning av utstillingen til memorosa-gruppen i Stavern, vil jeg gjerne komme til forsvar for Staverns rykte som kunstby, og angriper derfor særlig begrepet kitsch.

Et raskt søk på google-bilder med nøkkelord «Nerdrum» sender deg til en flora av flotte kunstverker. Maleriene er vilt dramatiske og fullstendig fangende. Etter litt grundigere undersøkning, finner du ut at dette ikke er kunstverk. De kaller det «Kitsch».

Kitsch, ifølge SNL, er «kunstlignende gjenstander med lav kunstnerisk verdi». Grunnleggeren, Odd Nerdrum, selger likevel sine malerier for millionbeløp. Hva har skjedd? Han har i tillegg samlet et følge – en kult – som dilter etter han. William Tilling, en lokal kunstner er en av dem.

Man kan lure på hva som skiller kunst fra kitsch, og hva som skiller ny kitsch fra det gamle kitsch.

Kunst kjenner alle til. Det er en ferdighet eller et talent som uttrykkes på en tolkende eller estetisk måte. Anders Zorn og Da Vinci skapte estetiske verker med maling. Det samme gjorde Munch og Vincent van Gogh. De skapte kunst. Gammel-kitsch er liksomkunst som er masseprodusert og uoriginalt. Det nye kitsch som Nerdrum og hans følge bruker, stiller dog noen helt andre vilkår enn det originale. Malerier som er sentimentale, tidløse, sensuelle, fristende, figurative osv. kan kalles for kitsch. Forskjellen på ny kitsch, og kunst er vag. Hvordan er ikke Picassos mesterverk Guernica kitsch? Og hvorfor er ikke Nerdrums verker kunst?

Spørsmålene hoper seg opp.

Ny kitsch vs. kunst debatten er ikke ny, og jeg skriver dette kanskje noen år for sent, men kitsch-kulten gir seg ikke. Jeg kan kanskje oppklare noe av forvirringen, selv om det er vanskelig uten vulgære begreper. Min mening om kitsch er nemlig ganske sterk.

Nerdrum er utrolig dyktig til å føre olje mot lerret. Hans meninger; jeg ville tatt dem med en stor klype salt. Ikke hør etter når Nerdrum og hans følge når de forsøker å skille kitsch fra kunst. Kitsch blir ikke noe annet enn underkategori hvis man forsøker å se objektivt på saken. Man trenger kun øyne og litt egenrådighet for å forstå hvor åndssvak kitschbevegelsen er.

Min usensurerte mening er at det sitter en gruppe med flinke kunstnere som ikke liker alle typer kunst, og som ønsker å frasi seg assosiasjon med kunstnere av andre stilarter. De mener kitsch (som er en klassisk figurativ kunstbevegelse), er noe helt annet enn nasjonalromansen, eller ekspresjonismen (Munch). Noe bedre enn dette. De verdsetter uoriginalitet på en pervers måte. De dyrker grekertiden som gullstandard og etterligner dette. Verst av alt; de fratar de gamle mesterne sine kunstneriske emblem, og klistrer på denne arrogante slengbemerkningen som er «Kitsch». De tar æren for noen døde kunstneres fantastiske kunstverker og spytter på århundrer med kunsthistorie. Kitsch er et begrep som har blitt omdefinert for å skape oppmerksomhet rundt en karismatisk og slu kunstner, og hans pakk.

Det skumle med hele situasjonen er kulten Nerdrum har, som han vrir som leire etter sine meninger. Her kommer William Heimdal inn i bildet, som er ekstremt god med malerbørste, men som tydelig sitter fast i Nerdrums klør. Nerdrums flokk blir gjetet inn en vrangforestilling om at uoriginalitet er bra. De lærer malerstilen, men vil aldri overgå mesteren. Pakket maler veike kopier mens kunstmesteren undertrykker og hjernevasker sine elever til bleke avtrykk av seg selv, så han kan stå som kongen på haugen. Dette bør han slutte med.

Kitsch er et begrep som nåtidens klassisk figurative kunstnere tildeler seg, og prakker på andre i håp om å fjerne seg fra dårlig kunst. De uttrykker at kunsten er ødelagt, og at kitsch er overordnet. En slags kunstnerisk sosialdarwinisme.

Man bør legge debatten død, og innse at Nerdrums kitsch egentlig ikke eksisterer. Kunst er så mangt. Jeg maler selv. Noen ganger kopierer jeg kunstnere for å utvikle kunnskap. Bildet til dette leserbrevet har jeg malt selv. Det er kunst, og jeg syns selv det er mer engasjerende, mer fortellende enn denne kultens malerier er, selv om det kanskje ikke er bedre.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.