Kjære Larvik kommune, tusen takk for at dere tar ansvar for min sikkerhet

BØR SIGNERE: Dessverre stikker Norge hodet i sanden og har verken signert eller ratifisert atomvåpenforbudet, skriver Irene Elise Hamborg, styreleder for Norges Fredslag

BØR SIGNERE: Dessverre stikker Norge hodet i sanden og har verken signert eller ratifisert atomvåpenforbudet, skriver Irene Elise Hamborg, styreleder for Norges Fredslag Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.22. januar trer FNs atomvåpenforbud i kraft og atomvåpen blir forbudt etter internasjonal lov. FNs atomvåpenforbud etablerer en ny og sterkere norm mot atomvåpen, og plasserer atomvåpen i samme folkerettslige kategori som kjemiske og biologiske våpen. Det er en stor seier for alle som ønsker en verden fri for atomvåpen. Erfaringer fra forbudene mot klaseammunisjon og landminer viser at internasjonale forbud fører til at finansinstitusjoner trekker investeringene ut av industrien og at selskaper slutter å produsere disse våpnene.

Dessverre stikker Norge hodet i sanden og har verken signert eller ratifisert atomvåpenforbudet. I stedet for å delta i den internasjonale dugnaden for å stigmatisere, forby og avskaffe disse masseødeleggelsesvåpnene, skjermer Norge atomvåpenstatene for press om nedrustning. Ved bruk av atomvåpen, enten det er resultat av en ulykke, en misforståelse eller en villet handling, vil ingen stat eller humanitær organisasjon kunne gi nødvendig hjelp. Til det vil ødeleggelsene være for omfattende og strålingsfaren for høy.

Det er på tide at Norge løfter hodet opp av sanden og forholder seg til realitetene: Å true andre land med bruk av atomvåpen bidrar ikke til vår sikkerhet. Derimot utgjør disse våpnene en enorm risiko for alt liv på jorda. Skadene etter bruk av atomvåpen skjer ikke på et abstrakt sted, men i byer og lokalsamfunn der mennesker bor og lever. Lokale myndigheter har derfor et spesielt ansvar for å markere motstand mot atomvåpen og kreve innbyggernes rett til å leve i en verden fri for atomvåpen.

Nettopp derfor er jeg stolt av at Larvik, kommunen der jeg er født og oppvokst, støtter opp om FNs atomvåpenforbud og har bedt regjeringen ratifisere forbudet.

Tusen takk for at dere tar min trygghet på alvor.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken