Gå til sidens hovedinnhold

Kjære lokalpolitikere, kommunedirektør og alle dere som vil sentralisere og legge ned

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har alle kjent på hvordan det er å være et nummer i rekka i helsetjenesten, at den du snakker med ikke kjenner deg, og bare skal hoppe videre til neste. Det er stor pågang, mange å nå over og tiden er knapp. Mange har nok kjent på motsetningen; at man kan ringe og presentere seg med fornavn og de kjenner deg. Møte opp og slå av en prat om det som har skjedd siden sist, de kjenner deg. Nettopp det at de kjenner deg skaper en trygghet. Trygghet for noen som akkurat har fått sitt første barn, eller tredje for den saks skyld. Trygghet til å spørre om det man er usikker på eller til å snakke om de tinga som er vanskelig. Terskelen er lavere nettopp fordi man kjenner hverandre. Ved å legge ned disse familiesentrene vil man miste den personlige kontakten, og ikke minst er vi redd for at vi vil oppleve mer bytting. At man i større grad vil ta over hverandres avtaler ved sykdom, ferieavvikling og for å effektivisere.

I dag kan vi ta en telefon til familiesenteret om vi har store eller små spørsmål. Vi kan få time raskt, komme på kort varsel eller bare stikke innom for å veie en ekstra gang. På et større sted vil muligheten til dette bli begrenset. Familiesenteret er et lavterskeltilbud. De skal være tilgjengelige, det skal være lett å komme inn og man skal ha en trygg person å snakke med.

Som nybakt mor og nybakt familie er et godt nettverk rundt seg viktig. Ikke alle er så heldig å ha familie og venner rundt seg som man kan spørre om råd. Her spiller barselgruppen en stor rolle. I en barselgruppe kan man dele råd og erfaringer og det skaper gode relasjoner. En barselgruppe i nærmiljøet gjør at man blir kjent med andre på samme sted man bor, som man kanskje ellers ikke ville blitt kjent med. Barn og voksne bygger bekjentskap fra start og det er trygt med tanke på barnehage og skole. En barselgruppe fordelt på vår langstrakte kommune vil være en barselgruppe som er tung å dra. Det er ikke bare bare å reise med en liten baby for en trilletur på andre siden av kommunen.

Vi kan stadig lese om steder som blir fraflyttet. Alt har blitt sentralisert. Noen steder i landet vårt er småbarnsfamilier så ønsket at kommuner går til «drastiske verk» for å sikre at flere bosetter seg der. En forutsetning er da at diverse tjenester som for eksempel familiesentre er på plass. Nå vil vi ikke tro at Tjølling eller Kvelde blir fraflyttet, men en viktig forutsetning for at de som allerede bor her blir og tilflyttere kommer hit er at mye av det vi trenger i vår hektiske hverdag er i nærmiljøet. Det er mange som flytter fra byer til tettsteder som vårt fordi de vil roe ned tempoet i hverdagen. Det er godt mulig dere har glemt hvordan det er å være en småbarnsfamilie, eller at dere ikke har opplevd å ha små barn. Det kan være ganske hektisk til tider og enda mer hektisk vil det bli hvis så mye som mulig skal sentraliseres. En nyfødt baby som enten er for tidlig født eller har lav fødselsvekt eller et barn med sykdom skal følges opp inntil flere ganger i uka. Trenger man ekstra hjelp med amming i tillegg må man ha flere besøk på helsestasjonen.

Sett i et miljøperspektiv vil en sentralisering bety mer trafikk. Mer trafikk for helsesykepleierne og mer trafikk for oss brukere. En helsesykepleieres hverdag består også av mange hjemmebesøk. Hjemmebesøkene er består av veiing, det nyfødte barnets ve og vel, mors fysiske og psykiske helse og er det første møtet med helsestasjonen. Med andre ord har en helsesykepleier mange oppgaver, mange viktige oppgaver direkte mot bruker. Logistikk, planlegging og kjøring vil oppta en del av en helsesykepleiers arbeidsdag, tid som heller burde brukes der det er viktig – ut mot familiene.

Bor man langt ute i Tjølling bruker man i gjennomsnitt ca. 15 minutter inn til Øya. Opp til Fagerli vil man da bruke kanskje 10 minutter til, det er i alle fall det man burde beregne da det til stadighet er enten kø eller veiarbeid. For enkelte vil reiseveien bli enda lenger da vi er en stor kommune. Ikke alle har sertifikat og ikke alle har flust med bussforbindelser. En avtale på Fagerli vil fra Hem, som har ganske ok bussforbindelser, by på en busstur med bytter. Og skal man ha med seg en barnevogn i tillegg kan man krysse fingrene for at det ikke er noen der fra før. Sikkerhet i buss for en baby er jo også noe å ha i bakhodet.

Mange har arbeidsplasser i Larvik eller Sandefjord og dersom man skal til en kontroll på familiesenteret kan man like godt ta ut en feriedag. Det blir mer kjøring og mye tid vil gå bort. Se for deg en dag som dette: Time på Fagerli kl. 11. Først er det levering i barnehagen som er nærmest hjemme, så jobb en tur i Larvik før man må kjøre til barnehagen å hente barnet, til familiesenteret, tilbake til barnehagen, tilbake på jobb og vipps så var nesten hele arbeidsdagen over. Også kan man jo enkelt si at man bare kan bytte time til et annet tidspunkt, men hvor enkelt er det dersom trykket blir større på familiesenteret? Er man heldig og skal kombinere det med vaksiner som skal gis med et visst antall dagers mellomrom blir det ennå vanskeligere.

Også var det dette med parkering og plass på Fagerli. Hvor skal alle parkere? Familiesenteret på Fagerli skal også ta imot elever i de samme lokalene. I disse tider hvor smitte er et ganske stort samtaletema vil det komme mange mennesker innom på samme plass. Generelt skal man være forsiktig med forkjølelse og andre sykdommer rundt nyfødte babyer. For tidlig fødte har større risiko for å få infeksjon.

I artikkelen som sto her i Østlands-Posten lørdag 27.11 står det at kommunen vil spare 360 000 kr i året på å legge ned familiesentrene i Tjølling og Kvelde. Er ikke dette en liten sum i forhold til belastningen det vil si for familiene? Hvorfor ropes det gang på gang ut forslag til kutt i budsjettene som berører barn, unge og helse? Vi håper dette er en tankevekker og at barnefamiliene er i fokus. Dette er noe som berører oss som småbarnsfamilier, og helsepersonell som mister arbeidsstedet sitt og den personlige kontakten med oss brukere.

Kommentarer til denne saken