Gå til sidens hovedinnhold

En hval i Kjærrafossen!

Japansk keramikkovn på plass i Kjærra Fossepark

Artikkelen er over 4 år gammel

Nå har Kjærra Fossepark fått sitt naturlige samlingspunkt for keramikere og kunsthåndverkere. I går åpnet de «hvalkjeften» og ut strømmet 500 nybrente keramikkgjenstander.

Røyken har sivet ut av hvalsporen i snart en uke, og spenningen var stor da kjeften ble åpnet av en gjeng studenter fra Høgskolen i Telemark, lokale kunstnere og bildehogger og sjefsfyrer Trond Fredriksen.

– Dette er en anagamovn som på japansk betyr huleovn. Jeg håper dette kan bli både en mye brukt keramikkovn og en skulptur som trekker enda flere folk til Kjærra, sier Trond Fredriksen og dukker inn i buken for å se resultatet.

Les også: Rekordfiske i Lågen

Bra resultat

– Oi! Jeg tror dette ble veldig bra, sier han og får store smil tilbake fra både kunstnere og studenter som for første gang stifter bekjentskap med denne formen for brenning.

 

Ovnen har et brennkammer i den ene enden og en pipe i den andre. I midten av ovnen er keramikken stablet. En kontinuerlig tilførsel av brennstoff som i dette tilfellet er ved, er en forutsetning. Alt fra to, tre dager til en hel uke.

– Kontinuerlig hele døgnet, men heldigvis har vi vært tre mann som har delt på jobben, sier Fredriksen som forklarer det spesielle ved denne typen ovn.

1.300 grader

– Vi får temperaturer på 1.300 grader og asken fra veden tilfører flygeaske og salter som setter seg på keramikken. Derfor blir det store variasjoner både i farge og tekstur, sier Fredriksen som mener resultatet ble helt fantastisk.

Nå ser han store muligheter for enda mer aktivitet i Kjærraparken.

 

Kan brenne store ting

– Vi kan brenne store ting i ovnen. I tillegg kan vi jobbe inni ovnen i forkant av brenningen, og håpet er nå at elever og skoleklasser kan bli med og oppleve hele prosessen. Jeg håper interessen er der, sier Fredriksen som denne gangen har laget en ovn formet som en hval.

– Jeg har laget en tilsvarende som ei gjedde. Neste gang må jeg prøve å forme anagamovnen som en laks. En skikkelig hakalaks, avslutter Fredriksen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.