Tidlig i oktober meldte Østlands-Posten at de to selskapene hadde inngått en intensjonsavtale om et oppkjøp. Nå er det klart at Peab har kjøpt 90,4 prosent av aksjene i larvikselskapet som dermed er på svenske hender.

Bedriften ble etablert av Arne Olav Lund i 1957, og har i dag cirka 120 ansatte. De utfører oppdrag som anleggsentreprenør over hele østlandsområdet, men har base på Ringdalskogen i Larvik.

I fjor omsatte de for 315 millioner kroner og kunne vise til et driftsresultat på nær 23 millioner. For de ansatte vil oppkjøpet ikke ha andre konsekvenser enn positive, mener styreleder Johan Kristian Haugene.

LES OGSÅ: Frir til næringslivet: – Jentene fortjener all den støtten de kan få

Ingen oppsigelser

– Vi får en solid eier med bred kompetanse, og det er bra for selskapets utvikling videre. Det er en skjerpende konkurransesituasjon, og Peab vil sikre oss tilgang på personell og kompetanse også i fremtiden, sier han.

Og garanterer at det ikke vil bli snakk om oppsigelser i Larvik.

– Tvert imot. Peab ønsker å beholde lokal tilstedeværelse og bygge videre på eksisterende kultur. Arne Olav Lund vil bli drevet videre som Arne Olav Lund, bare med de synergier dette oppkjøpet gir, sier Haugene.

Som sammen med Reidun Lund Haugene, og gjennom selskapet Haugene Holding AS, eide fem prosent av selskapet som nå er kjøpt opp. De har nå solgt seg ut, men Haugene vil ikke opplyse hvor mye Peab har betalt for aksjene.

– Økonomi kan vi ikke si noe om, som ved alle andre transaksjoner er det konfidensielt, sier han.

Distriktssjefene Bjørn Kristian Solberg, Dagfinn Evensen og Tomas Hjertenes Lie har imidlertid beholdt en aksjepost hver.

Kjøpte seg inn i 2018

De største aksjonærene i Arne Olav Lund AS var før oppkjøpet de mangeårige samarbeidspartnerne Tore Aksel Voldberg og Simen Thorsen med 37,5 prosent hver. De kjøpte seg inn i 2018, og etter det har omsetningen økt betraktelig.

Voldberg er en kjent forretningsmann som ifølge Kapital hadde en formue på 1,5 milliarder kroner i 2021. Han er ellers kjent for å bo i en av Norges flotteste privatboliger, Skøien hovedgård ved Frognerparken.

Thorsen er helgerosing som også har betydelige eierandeler i selskaper som Larvikittblokka, Blefjell Holding og Brunlanes Næring. I fjor solgte han eiendomsselskapet Solon Eiendom som han selv hadde bygd opp.

Dermed trillet det småpene 700 millioner kroner inn på kontoen hans. Kontoen vil utvilsomt fylles ytterligere opp nå, men salgssummen denne gang vil heller ikke Thorsen opplyse om til ØP.

Selv om Arne Olav Lund med sine over 300 millioner i omsetning må regnes som et stort selskap, blir de smågutter sammenlignet med sine nye eiere.

Peab, som er en forkortelse av Paulsson Entreprenad AktieBolag, har 16.000 ansatte og omsatte for 60 milliarder kroner i 2021. Hovedkontoret ligger i Skåne i Sverige, men konsernet har også kontorer i Norge, Finland og Danmark.

Selskapet ble etablert i 1959 av brødrene Mats og Erik Paulsson, i en alder av 14 og 16 år. I Norge ble Peab etablert i 1995, og i dag har selskapets norske del cirka 1.800 ansatte og en omsetning på cirka 7,5 milliarder.

– Peab skal være en lokal samfunnsbygger i Norge, og har de senere årene hatt en strategi om å investere i selskaper med sterk lokal forankring. Kjøpet av Solberg Maskin i Trondheim, Røstad Maskin i Tromsø og HGT i Bergen har bidratt til at Peab er en komplett anleggsaktør i disse markedene. Med AOL kompletterer vi vår virksomhet på Østlandet, sier Johan Hansson, administrerende direktør i Peab Anlegg AS, i en pressemelding i forbindelse med oppkjøpet.