Der Pagoder møtes

Artikkelen er over 6 år gammel

I helgen var det skandinavisk Mercedestreff i Stavern.

DEL

Blant klenodiene finner vi en bil som har utspilt en rolle i det internasjonale fredspolitikken.

Det er Ola Mjelde fra Larvik som eneste lokale medlem i den eksklusive klubben som har ansvaret for programmet under biltreffet i Stavern. Det er sågar jubileum. Det er gått 50 år siden den første Mercedes 230 SL rullet ut fra samlebåndene i Stuttgart i Tyskland.

- Det er 40 påmeldte biler til årets treff, med dobbelt så mange deltakere, vesentlig fra Norge, Sverige og Danmark, men vi har også en deltaker fra Finland og en fra Tyskland, sier Mjelde som for tiden har sin bil under restaurering.

- Det er første gang treffet blir arrangert her i Stavern, og jeg synes det er viktig å få vist fram noe av det flotte vi har her i distriktet. Vi har i dag lagt opp til kjøreturer både i Tjølling og Brunlanes. Dessuten har vi vært på omvisning i Fritzøeparken. I går kveld spiste vi middag på Citadellet, sier Mjelde.

Dagens guidede tur ble avsluttet med piknik på Brunvall gård i Brunlanes. Temaet for treffet er det glade 60-tallet, og i riktig 60-talls stil har deltakerne med seg kurver og pledd for å nyte lunsjen på gresset foran campingplassen.

- I kveld er høydepunktet gallamiddag på Hotell Wassilioff. Og som du allerede har sett, er kleskoden 60-talls stil. Vi ser fram til en stilig aften, ler Mjelde.

Blant røde, hvite og sølvgrå varianter av Mercedesen med modellnummer 230 SL, finner vi en bil med dypgrønn farge, og registreringsnummer A-66666.

- Denne bilen ble opprinnelig skjenket av forbundskansler Willy Brandt til statministeren i Polen som den første gave gitt over jernteppet etter den kalde krigen, sier Arne Lossius fra Oslo som har hatt bilen i sitt eie i 9 år.

- Det også er litt spesielt, forsetter Lossius. 666 er dyrets tall, eller navnet på djevelen om du vil. Djevelsens bursdag er den 6/6. I tillegg er bilen registrert på en fredag den 13., sier Lossius som imidlertid ikke har hatt noen uhell med bilen.

- Nei, den går som en klokke. Vi hadde over 2.000 km i den uten uhell nå senest i juli, smiler han.

Det er 50 år siden den første Mercedes 230 SL rullet ut fra samlebåndene i Stuttgart i Tyskland. Bilen fikk raskt tilnavnet «Pagode», på grunn av den spesielle formen på bilens hardtop-tak.

- Pagode er egentlig navnet på de gamle Budda-templene, forklarer Mjelde. Det finnes utallige varianter av denne bilen, både som hardtop (Pagode) og cabrioleter, og med forskjellig interiør og motortyper, og også noen som tresetervariant, den såkalte Californiamodellen.

Det finnes rundt 100 biler av denne typen i Norge, selv om det ble solgt få da bilen var ny. Totalt er det produsert rundt 50.000 enheter av bilen.

- Til det var den nok for dyr. Nå kan man få importert den fra USA fra rundt 100.000 kroner og oppover, men da må bilen som regel totalrestaureres. Særs flotte og ferdigrestaurerte utgaver er blitt solgt for 265.000 EURO har jeg sett, sier Lossius.

Artikkeltags