Aldri tidligere har redningsmannskapene hos Viking, Falck og NAF hatt så mange oppdrag som i vinter.

Viking redningstjeneste alene, har 963 registrerte oppdrag i perioden fra 23. desember og fram til 16. januar. Det tilsvarer 38, 52 oppdrag per dag i snitt (tall for Larvik og Sandefjord). Statistikken for samme periode året før, viser «beskjedne» 265 utførte oppdrag.

– Vi har heldigvis fått en liten pustepause på noen dager nå slik at vi kan hente oss inn igjen, sier Odd-Inge Bjørnstad hos Viking, men vi har aldri hatt det så hektisk her etter det jeg kan huske.

– Det verste kjøret startet natt til annendag jul. Den natten hadde vi 25 oppdrag bare her i Larvik, sier Bjørnstad. Blant annet måtte mannskapene assistere 15 brøytebiler som hadde kjørt seg fast.

Av de 963 oppdragene er 403 registrert på startvansker og 194 utforkjøringer.

– Det har vært mange flate batterier, frosne bremser, tette og frosne dieselfiltre, og noen som ikke har tilstrekkelig frostvæske på radiatoren når gradestokken nærmer seg 20 minus, sier Bjørnstad.

– Starten på dette året har vært helt ekstrem, sier stasjonsleder ved Vestfold assistanse AS (Falck Vestfold Sør), Kjetil Nilsen. Rekorden fra 2003, med 501 oppdrag i januar måned, blir garantert slått i år, vet han.

– I dag har vi så langt registrert oppdrag nummer 394 (tall for Larvik), og med et snitt på rundt 1215 oppdrag i døgnet, knuser vi den gamle rekorden, sier Nilsen som i snart 20 år har jobbet med redningsoppdrag. Det har vært et mareritt for mannskapene som har jobbet nærmest døgnet rundt for å assistere bilister med problemer.

– På det verste registrerte vi 30 oppdrag i døgnet, bare her i Larvik og Lardal, sier Nilsen som tross alle oppdragene klarte å holde unna det meste uten særlig ventetid.

Norges Automobil-Forbund (NAF) har også hatt en stri tørn de siste ukene. I perioden fra 20. desember 2009 til 17. januar i år har man registrert 786 oppdrag i Larvik og Lardal. 243 av disse er var motorfeil med stopp under kjøring. 89 assistanser var til forskjellige typer ulykker og utforkjøringer uten personskade.

– Kulda holdt oss varme, smiler kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen. Vi måtte i perioder fokusere på liv og helse, og redde de som satt ute i kulda med problemer. De som satt hjemme i stua, og ikke fikk start på bilen, fikk heller vente. Men det var ingen sure miner av den grunn. Folk har vært veldig forståelsesfulle, sier Engebretsen om de rekordmange henvendelsene.