Gå til sidens hovedinnhold

– Kulda holdt oss varme

Artikkelen er over 11 år gammel

Over 2.200 oppdrag er registrert bare den siste måneden.

Aldri tidligere har redningsmannskapene hos Viking, Falck og NAF hatt så mange oppdrag som i vinter.

Viking redningstjeneste alene, har 963 registrerte oppdrag i perioden fra 23. desember og fram til 16. januar. Det tilsvarer 38, 52 oppdrag per dag i snitt (tall for Larvik og Sandefjord). Statistikken for samme periode året før, viser «beskjedne» 265 utførte oppdrag.

– Vi har heldigvis fått en liten pustepause på noen dager nå slik at vi kan hente oss inn igjen, sier Odd-Inge Bjørnstad hos Viking, men vi har aldri hatt det så hektisk her etter det jeg kan huske.

– Det verste kjøret startet natt til annendag jul. Den natten hadde vi 25 oppdrag bare her i Larvik, sier Bjørnstad. Blant annet måtte mannskapene assistere 15 brøytebiler som hadde kjørt seg fast.

Av de 963 oppdragene er 403 registrert på startvansker og 194 utforkjøringer.

– Det har vært mange flate batterier, frosne bremser, tette og frosne dieselfiltre, og noen som ikke har tilstrekkelig frostvæske på radiatoren når gradestokken nærmer seg 20 minus, sier Bjørnstad.

– Starten på dette året har vært helt ekstrem, sier stasjonsleder ved Vestfold assistanse AS (Falck Vestfold Sør), Kjetil Nilsen. Rekorden fra 2003, med 501 oppdrag i januar måned, blir garantert slått i år, vet han.

– I dag har vi så langt registrert oppdrag nummer 394 (tall for Larvik), og med et snitt på rundt 1215 oppdrag i døgnet, knuser vi den gamle rekorden, sier Nilsen som i snart 20 år har jobbet med redningsoppdrag. Det har vært et mareritt for mannskapene som har jobbet nærmest døgnet rundt for å assistere bilister med problemer.

– På det verste registrerte vi 30 oppdrag i døgnet, bare her i Larvik og Lardal, sier Nilsen som tross alle oppdragene klarte å holde unna det meste uten særlig ventetid.

Norges Automobil-Forbund (NAF) har også hatt en stri tørn de siste ukene. I perioden fra 20. desember 2009 til 17. januar i år har man registrert 786 oppdrag i Larvik og Lardal. 243 av disse er var motorfeil med stopp under kjøring. 89 assistanser var til forskjellige typer ulykker og utforkjøringer uten personskade.

– Kulda holdt oss varme, smiler kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen. Vi måtte i perioder fokusere på liv og helse, og redde de som satt ute i kulda med problemer. De som satt hjemme i stua, og ikke fikk start på bilen, fikk heller vente. Men det var ingen sure miner av den grunn. Folk har vært veldig forståelsesfulle, sier Engebretsen om de rekordmange henvendelsene.