Har du opplevd det du også? Du kommer tilbake til bilen din og oppdager at den har fått en bulk, eller kanskje striper i lakken.

Hvem som har gjort det, er det ikke mulig å si. Det ligger ikke noen lapp på frontruten. Enten har noen gjort dette uten å merke det selv – eller så har vedkommende rett og slett stukket av, uten å gjøre opp for seg.

– Ingen ting er mer irriterende enn å finne bilen bulket og oppdage at synderen er sporløst borte, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige til Broom.

Lav terskel

En ny undersøkelse som er gjennomført av Ipsos for Gjensidige bekrefter at dette er noe som skjer titt og ofte. Rundt halvparten (45 prosent) sier at de har opplevd å havne i denne situasjonen.

Interessant nok sier bare 3 prosent at de selv har skadet en annen bil uten å varsle eieren ... Her er det nok åpenbart betydelige mørketall ute og går.

– Terskelen for å lukke øynene og kjøre videre ser ut til å være lav hos mange. En del gjør det nok bevisst for å slippe unna regningen, men i mange tilfeller er ikke folk engang klar over at de har bulket nabobilen, sier Voll.

(Saken fortsetter under bildet)

 

LES OGSÅ: Mer enn 1.000 nordmenn har kjøpt bilen ingen har kjørt

Fryktelig surt

Gjensidige får daglig henvendelser fra fortvilte kunder som uforskyldt har fått slike skader.

De fleste parkeringsskadene skjer i trange parkeringshus og nært inngangspartiene til kjøpesentrene. Her er det størst trafikk av både biler, barnevogner, handlevogner – og folk med handleposer.

– Bulker du bilen selv er det ingen andre å skylde på. Men når andre står bak og det er du som står igjen med regningen, er det fryktelig surt, sier Voll. I tillegg til dårlig samvittighet er det også straffbart å stikke av, avslutter han.

LES OGSÅ: – Automatiske baklys kan overraske førere bak deg (+)

Egenandel og bonustap

Skader som gjelder rygging og påkjørt parkert kjøretøy utgjorde erstatninger for 650 millioner kroner første halvår i 2017. Det viser tall fra Finans Norge (totalt for forsikringsbransjen). I snitt kostet hver av disse skadene rundt 11.000 kroner

Hver eneste dag blir det meldt inn i gjennomsnitt over 150 rygge- og parkeringsskader til landets forsikringsselskaper. I tillegg er det store mørketall.

En bilforsikring med kasko dekker parkeringsskader, men gir ofte egenandel og bonustap. Det er derfor viktig å kontakte eget selskap for å høre hvilken løsning som er best i hvert enkelt tilfelle.

Gode råd for å unngå parkeringsskader

■ Unngå mørke og trange parkeringshus

■ Rygg inn, kjør ut

■ Styr unna trange parkeringsplasser

■ Sørg for at vinduene er fri for dugg før en kjører/rygger ut.

■ Unngå parkeringsplasser nær inngangspartier

■ La ikke små barn åpne døren selv

■ Vis hensyn og følg ekstra godt med i trafikken