– Plukk opp etter dere, så slipper vi å gjøre det

PLUKKET SØPPEL: Adrian Larsen, Petter Dalsloen og Nikolai Myrsve kommer med en oppfordring til alle om å rydde etter seg.

PLUKKET SØPPEL: Adrian Larsen, Petter Dalsloen og Nikolai Myrsve kommer med en oppfordring til alle om å rydde etter seg. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter å ha brukt en skoledag på å plukke søppel på Larviks strender er oppfordringen fra elevene soleklar.

DEL

– Plukk opp etter dere, så slipper vi å gjøre det!

Det er Adrian Larsen, Petter Dalsloen og Nikolai Myrsve som kommer med den tydelige oppfordringen. På tampen av skoleåret ble VG2-elevene fra Thor Heyerdahl VGS busset ut til en rekke av Larviks strender. Der var det søppel- og plastplukking som sto på timeplanen.

– Det var egentlig ikke så veldig mye søppel der vi var, men vi fant mye taustumper, små plastbiter, sneiper og snus, sier guttene etter å ha gått en runde ved Nevlunghavns mange strandperler.

– Mange er nok litt late og bare slenger fra seg søppel, sier de.

Fikk ideen fra Line

Og det har de nok rett i. Snus og sneiper er dessverre ikke et uvanlig syn i naturen. Også store mengder plast skylles i land også langs Larviks kyst. Tidligere i år ble larviksdama Line Elvsåshagens programserie Planet plast sendt på NRK. En serie som tydelig har ført til at mange har fått øynene opp for problemene med søppel i naturen.

LES OGSÅ: Petter ble møtt av et skremmende syn på Rauer: – Må få gjort noe så snart som overhodet mulig

– Vi satt i vår og skulle planlegge opplegg for elevene for tre dager nå på slutten av skoleåret. Det var da Line Elvsåshagens program gikk på TV. Vi fant da ut at det å plukke plast kunne være et opplegg for en av disse skoledagene, selv om det var en måned etter at programmet gikk, sier Ingjerd Beate Nyhus Larsen, avdelingsleder ved Thor Heyerdahl VGS.

(saken fortsetter under bildet)

SØPPELPLUKKERE: Denne gjengen fra idrettslinja på Thor Heyerdahl VGS plukket søppel i Nevlunghavn.

SØPPELPLUKKERE: Denne gjengen fra idrettslinja på Thor Heyerdahl VGS plukket søppel i Nevlunghavn. Foto:

Opplegget skulle omfatte 2.-klassingene på alle studieprogrammene ved skolen, men ganske mange valgte å ta seg en fridag på søppelplukkingsdagen. En del ble nok også skremt av det litt dårlige været. De elevene som møtte opp gjorde likevel en hederlig innsats.

– Det burde ha vært dobbelt så mange med, men de som har vært med tror jeg har hatt en grei dag, sier Larsen.

LES OGSÅ: Plastfri gjestehavn i Stavern

Registrerte hva de fant

Da elevene hadde tatt runden fra Gurvika til Oddane sand, Saltstein, Mølen og Omlidstranda var erfaringen at det ikke var så store mengder søppel. Flere av elevene plukket også opp søppel ved Kjerringvik, Ølbergholmen og Helgeroa.

– De har lett og registrert det de har funnet og det går mye i tau, isopor og plast. Dette opplegget er i samarbeid med Geoparken, så derfor registreres det vi finner, sier Larsen.

LES OGSÅ: Stein har samlet over fem tonn på bare to år: – Jeg irriterer meg grenseløst over alt som flyter langs elver og strender

De tre guttene som ber folk skjerpe seg, sier selv at de prøver å plukke med seg søppel også når de er ute og har fri.

– Det er bare å ta med seg søppel og kaste det i søppelkassa, sier de.

Og så enkelt er det faktisk. Søppel skal i søppelkassa, ikke ut i naturen.

Artikkeltags