Gå til sidens hovedinnhold

Køen foran Fattighuset må bort

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Årets påske ble for mange annerledes, selv om det synes som hyttefolket kom seg til fjells, påskegotteri ble handlet inn og påskepynten kom frem, mens vårsola varmet ute. Litt ekstra tid til å lese påskekrim og nyheter har sikkert flere enn meg hatt.

I nyhetene var det spesielt et bilde som fikk min oppmerksomhet, nemlig køen foran Fattighuset. Intervjuer som avdekker en virkelighet der mange, veldig mange har måttet hente mat på veldedige utleveringssteder.

All respekt til alle som driver veldedig arbeid, og frivillig som legger ned mange timer for å gjøre livet litt lettere for de som ikke har det mest nødvendige.

Det jeg reagerer på er det økende behovet for denne typen tilbud. Hvorfor har ikke vårt sikkerhetsnett velferdsstaten fanget opp dette bedre? Er maskene i nettet blitt så store at flere og flere faller igjennom? Når NAV sparer penger på økonomisk sosialhjelp, er det fordi flere kommer i arbeid, eller er det fordi flere havner i køen til Fattighuset, Frelsesarmeen eller Røde Kors? Er det norske velferdssystemet vi har vært stolte av i verdens beste land, nå redusert seg til at vi akspeterer dette? Svaret er helt sikkert sammensatt, men resultatet for de som ikke har et minste minimum til mat, klær medisiner og bolig er uansett ikke akseptabelt.

Vi må føre en politikk som sikrer alle livsnødvendigheter, vi må ha et NAV som har tilgjengelighet og ordninger som gir alle et minimum, og vi må ha ressurser ut i kommunale sektor som gir nødvendige kommunale tjenster. Økende forskjeller og utenforskap er en trussel mot velferdsamfunnet, vi må føre en politikk som reduserer den økende ulikheten i makt og rikdom.

SV ønsker å heve inntekten for arbeidsløse, og sørge for et nivå på økonomisk sosialhjelp som det er mulig å leve av. Dårlig råd gir dårligere helse og øker avstanden til arbeidslivet, sterk tilknytning til arbeidslivet er beste vei ut av fattigdom. Regjerningens usosiale kutt til stønadsmottakere, enslige forsørgere, uføre, arbeidssøkere og småbarnsfamilier reduserer ikke køen utenfor Fattighuset.

Vi trenger en sosialistisk politikk i Norge, en politikk som sørger for at ulikheten reduseres og at køen foran Fattighuset blir borte. Et Norge for de fleste, ikke for de få. En stemme til SV er et skritt i riktig retning.

Kommentarer til denne saken