Gå til sidens hovedinnhold

Kom deg ut!

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Treningssenteret er stengt av frykt for koronasmitte. Men naturen ligger der, klar til bruk.

Den siste uka har jeg sittet bøyd over tastaturet, hjemme på kjøkkenet. Korona-situasjonen har endret hverdagen for meg – som for alle nordmenn.

Heldigvis er det deler av hverdagen vi ikke trenger å "stenge ned", men kan fortsette med som før – eller gjøre mer av om vi vil!

Vi nordmenn liker oss utendørs. Ni av ti nordmenn går på tur eller driver andre former for friluftsliv, og vi gjør det i gjennomsnitt to til tre ganger i uka. Bare 8 prosent deltar ikke.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at fotturer, spaserturer og bading er mest populært. For meg er det litt tidlig på året for å starte badesesongen, men den daglige turen ut har jeg gjort til fast rutine.

De fleste sier de er aktive for å få fysisk aktivitet, oppleve stillheten i naturen og få fred og ro.

Korona-tider er ikke tida for å redusere aktiviteten. Situasjonen gjør at mange ikke kan gå på jobb. Skoler og barnehager er stengt. Og vi kan ikke møte andre som normalt. Helsemyndighetene frykter at dette gjør at vi er mindre fysisk aktive, tilbringer mer tid foran en skjerm, spiser mindre regelmessig og kanskje sover mer eller mindre enn normalt.

Det er godt dokumentert at friluftsliv har betydelig positiv effekt både på den fysiske og psykiske helsa.

Mindre stress, færre bekymringer, lavere blodtrykk og redusert risiko for en rekke sykdommer er blant effektene. Selv moderat friluftslivsaktivitet gir positiv helsegevinst.

I tillegg kan turen i seg selv være en opplevelse som gir økt trivsel og overskudd. Ikke minst nå når våren står for dør og naturen virkelig skrur på sjarmen. Det minner oss om alt det flotte vi har i møte; lyset, blomstene, insektene og fuglesangen.

Med stengte skoler og barnehager på grunn av koronaviruset kan naturen gi hele familien positivt innhold å fylle hverdagen med. Kanskje dette til og med er en mulighet for mer tid sammen med familien?

Helsemyndighetenes oppfordring i korona-situasjonen vi opplever, er at du bør sikre deg fysisk aktivitet, turer i naturen og dagslys, så lenge du følger myndighetenes råd for å redusere risikoen for smittespredning.

Ifølge rådene bør du holde god avstand til andre – minst én meter – og å vaske hendene både før du går ut og med en gang du kommer hjem. Og det er viktig å unngå at for mange legger turen til de samme utfartsstedene.

Det å ha tilgang på tur- og friluftsområder nær der man bor senker terskelen for å være aktiv. Åtte av ti nordmenn bor i byer og tettsteder, og de fleste av oss har faktisk turområder i nærheten av der vi bor. Hva med å lete etter en sti du ikke har gått på før i ditt eget nærområde og teste den? Eller hva med å teste å gå mellom stiene eller mellom de preparerte skiløypene? Det kan både gi en annerledes og spennende opplevelse og mindre sjanse for nærkontakt med andre mennesker.

De fleste byer og tettsteder har også bynære markaområder som gir mulighet til å drive friluftsliv i dagliglivet. Oslomarka er den største bymarka og omfatter naturområder i 19 kommuner rundt stor-Oslo.

Rundt om i landet finnes også rundt 2 400 friluftslivsområder som den norske staten har bidratt til å sikre for allmennheten. Områdene er kjøpt opp for folk flest, eller det er inngått langvarige avtaler om bruksrett for områdene. Mange av dem er valgt ut fordi de allerede er mye brukt av folk. Og de ligger over hele landet. Kanskje du kan legge turen innom et av dem?

Nå, mer enn noen gang, er det viktig å være aktiv, både for den fysiske og psykiske helsa.

Grip muligheten. Kom deg ut i vårt felles treningssenter; naturen!

Kommentarer til denne saken