Onsdag denne uken var Erica Dabe og Mette Dåpan fra Larvik kommune med politiets båt for å fronte kampanjen «Ekte kapteiner drikker kaffe, ikke cava» til organisasjonen Av-og-til.

– Vi ble svært godt tatt imot. Dette er en viktig kampanje, sier Dabe.

Høy prioritet

Kjell Riise sier at fokus på alkoholbruk til sjøs bør ha høy prioritet.

– Det er en hovedprioritet for oss. Alkoholbruk er den hyppigste årsaken til ulykker som skjer med båter, sier Riise.

– Derfor er det svært viktig at det blir godt informert om farene ved bruk av alkohol når man fører en båt, og vi er glade for at kommunene er med på å gjøre et forebyggende arbeid, sier han.

Mange drukner fra båt

Tall fra Redningsselskapet viser at minst seks personer mistet livet i drukningsulykker i Norge i juni i år. I første halvår har 31 personer omkommet i drukningsulykker, og 13 av disse har druknet fra fritidsbåter.

88 prosent av de døde i år er menn. Tre av de omkomne var barn under seks år.

– Det er gledelig at innledningen til sommeren har gitt lavere drukningstall enn tidligere år. Men seks drukningsulykker er uansett seks for mye, sier Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet til NTB.

Kjell Riise sier at politiet både gjør godt forebyggende arbeid og godt informasjonsarbeid denne sommeren, men og man også skal følge godt med.

– Vi vil ha et stort fokus på alkoholbruk til sjøs, men også på bruk av redningsvester og fart. Sikkerhet på sjøen er viktig både for den som kjører og for folk rundt dem, sier han.

Deltar i aksjon

Kampanjen «Ekte kapteiner drikker kaffe, ikke cava» går ut på å fokusere på alkoholbruk hos båtførere og farene ved å føre en båt i beruset tilstand.

– Det er svært viktig å være bevisste på at kapteinen på båten ikke skal drikke mens man fører båten, sier Dabe.

– Denne kampanjen er viktig for oss å være med på, og vi kommer også til å fronte den videre, og det skal vi blant annet gjøre framover ved å sette opp plakater i Ula, Nevlunghavn og i Helgeroa, sier hun.

Delte ut lakrisbåter

Da de to, som er henholdsvis SLT-koordinator og folkehelsekoordinator i Larvik kommune, møtte onsdag forrige uke flere båtførere i farvannene ved Larvik, og de heldige fikk både informasjon og lakrisbåter av de to.

– Vi fikk hele veien svært god respons, og en hyggelig forebyggende prat, forteller Dabe.

På kommunens nettside skriver Dabe at mange uttrykte et ønske om at politibåten gjerne kunne være oftere til stede.

– Det var ellers flott å se at de fleste hadde på redningsvest i småbåtene, sier Erica Dabe.

Hun forteller også at kommunen har plassert ut ett eksemplarer av aksjonens kaffekopper i metall i distriktet, og at det blir plassert ut nok en kopp om kort tid, og at disse kan de heldige finnerne behold til odel og eie.

– Dette gjør vi for tredje året på rad, sier Dabe.

LES OGSÅ OM KAMPANJEN I FJOR: Tom Håkon var først forrige gang, fredag kan du være først: – En viktig kampanje, ikke minst hos oss

Promillegrensene til sjøs

I Norge har vi to ulike promillegrenser for båt. For båter under 15 meter kan du maksimalt ha en promille på 0,8. Det gjelder også små båter, vannscootere og båter uten motor. For større båter og skip er promillegrensen på 0,2.

Dette er også viktig å huske på dagen derpå, da promillen henger i en stund etter at du har drukket.

Alkohol har en negativ effekt på egenskaper som er helt nødvendige hvis du skal føre en båt. Konsentrasjon, oppmerksomhet og reaksjonstid svekkes selv ved forholdsvis lav promille. Hele nettverket av organisasjoner som står bak Klar for sjøen-kampanjen, anbefaler derfor at båtfører holder seg helt edru bak roret.

Bruk av flytevest

  • Det er påbudt å ha på seg egnet flyteutstyr i fritidsbåter under åtte meter, så lenge båten er i fart og du oppholder deg utendørs.
  • For båter som er større enn åtte meter, skal det være egnet flyteutstyr til alle om bord i båten. Dette er båtførers ansvar.
  • Båtfører har også ansvar for at personer under 15 år har på seg flyteutstyr.

Kilde: Av-og-til