Gå til sidens hovedinnhold

Komiske Ali-pris?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Mine venner, husker dere Komiske Ali? Han var Saddam Hussains informasjonsminister og sto på irakisk stats-TV med et stadig bredere smil og forsikret om at Irak seiret på alle fronter under Irak-krigen i 2003. Han ga seg ikke før sendingene fra kanalen gikk i svart. Jeg husker ikke om det var fordi stasjonen ble bombet eller strømforsyningen brøt sammen – men det var visst like før Saddam ble trukket opp av et hull i bakken et sted i Irak.

Donald Trump husker dere sikkert også? Han tvitret at koronapandemien (unnskyld – kina-viruset) var ufarlig – det holdt han på med lenge etter at han burde ha sørget for fungerende tiltak mot pandemien. Da (nesten) alle hadde forstått at han tok feil sa han: Selvfølgelig så jeg tidlig at pandemien var en meget alvorlig trussel! – men jeg ville ikke gjøre befolkningen urolig! Nå prøver Joe Biden å rydde opp i kaoset.

Bolsonaro i Brasil husker dere sikkert også! Han brukte samme metode som Trump for å bekjempe pandemien. Dere kan sikkert selv finne mange flere eksempler!

FNs Klimapanel, Naturpanel og Det Internasjonale Energibyrået sender ut stadig alvorligere meldinger om at vi ikke er på vei mot verken 1,5- eller 2-gradersmålet, at vi utrydder naturmangfoldet i stadig raskere tempo, og at vi ikke engang vil få behov for all den olja vi allerede har funnet. Virkningene hører vi om og ser i aviser og TV daglig, og det blir visst bare verre!

Mange politikere, lokalt og nasjonalt, sier at «vi tar klima- og miljøutfordringene på det største alvor». De lover likevel velgerne «business as usual», økonomisk vekst og fortsatt økende materielt overforbruk «inn i himmelen». Klima- og miljøtiltak vil de bare gjennomføre hvis de ikke vanskeliggjør fortsatt økonomisk vekst og økende overforbruk.

Vi har diverse priser i Larvik: bevaringspris, byggeskikkpris og flere andre kulturpriser. Burde vi også ha en «Komiske Ali-pris» eller en «Donald Trump-pris»?

Vi har visst mange gode kandidater til Komiske Ali-prisen!

Kommentarer til denne saken