Byutviklingen som stoppet opp…

INDRE HAVN: Slik så det en gang ut i området ved Tollboden.

INDRE HAVN: Slik så det en gang ut i området ved Tollboden. Foto:

Av
DEL

MeningerNår jeg etter to perioder ute av kommunepolitikken igjen stiller til valg, denne gang på Høyres liste, er det med et ønske om å få fart på byutviklingen i Larvik! Da jeg i årene 2003-11 stilte opp for Larvikslista fikk jeg gleden av å være med på å vedta mange viktige prosjekter for byen vår. Ny fergelokalisering på Revet, bygging av kulturhuset Bølgen og Thor Heyerdahl VGS/Arena, transformasjon av Indre havn fra asfaltørken til byens boltreplass samt gi grønt lys for Farris bad. Den beste E18-løsningen – med lang tunnel – landet vi også i denne perioden.  

Disse prosjektene kom ikke av seg selv. Flere til bidro til å «løfte Larvik opp av sumpa» – ja, for det var det vi gjorde. Vi hadde utvilsomt sakket akterut sammenliknet med andre byer i regionen. Prosjektene over ble realisert fordi noen politikere tenkte djerve og nye tanker, tanker som ble satt i system gjennom en byplan. Men de ble også skapt gjennom innbyggerengasjement, offensivt næringsliv og en fremoverlent administrasjon i Larvik kommune. Larvik var med ett i en «flytsone»!

Uten å henge ut noen; jeg savner trøkket som var på den tiden. Mange jeg møter gir uttrykk for det samme; at det har stoppet opp her. La gå at Høyre fikk flertall for å fikse Torget – bra! La gå at jernbanen medfører uavklarte situasjoner og la gå at vi har fått på plass et par nye, riktig flotte barneskoler og omsider landet Grand-kvartalet. Uansett innsats eller mangel på innsats; Det etterlatte inntrykket er at Larvik må legge inn et helt annet gir.

Jeg arbeider til daglig i Drammen, byen som lenge var ansett som Norges styggeste. I dag er det en av landets flotteste byer med god puls og et velfungerende kollektivsystem. Byreparasjonen der tok til for ca. 25 år siden, og pågår fortsatt; jevnt og trutt; stein på stein. Her må vi må ta lærdom. Ikke stopp opp – hold trøkket oppe – gjør folk glade og stolte! Byutvikling handler om å skape gode møteplasser og byrom der det er godt å ferdes. Ingen liker skyggefulle og trange vindkorridorer mellom betongklosser eller å gå under betongbruer. Vi kan leve med lyden av byen, luktene og de rare menneskene, men svært få av oss føler oss tilpass der ingen andre ferdes. Vi er flokkdyr og trekkes dit andre liker å oppholde seg, se bare på Indre havn, Tollerodden og Bøkeskogen.

Arkitekt Niels Torp har laget en skisse på hvordan vi kan videreutvikle Indre havn uten å nedbygge området med boliger. Når vi får en ny jernbanestasjon i Kongegata frigjøres enorme arealer i Indre havn, og vi kan lage Norges flotteste waterfront der. Tiden er nå inne for å synliggjøre disse mulighetene – vi må se på løsningen med gjestehavn under betonglokket i Indre havn; det må være mulig å re-etablere den gamle småbåthavna ved Tollboden og Vestre brygge. En ny stasjon i Kongegata skal være noe mer enn en perrong. Hvorfor kan vi ikke lage noe spektakulært og enestående her? – en berikelse og destinasjon i deg selv midt i byen: Mathall med lokale spesialiteter, pub og eget mikroøl, klatrevegg, Larvik Hall of Fame med Nordheim og Heyerdahl i spissen, scene for standup og musikk. La oss tenke ukommersielt og i andre baner enn McDonald’s, Peppes og Narvesen!

Ja, få frem offensive og riktige grep for Larvik og sett disse i system i en revidert byplan. Byutvikling er krevende, men også svært morsomt når vi lykkes og er i flytsonen. Er vi ikke i utvikling er vi i tilbakegang. Larvik Høyre vil derfor sette byutvikling høyt på agendaen. Åtte år med rødgrønt styre og tilnærmet stillstand på området er nok.

Det er mange spennende muligheter for Larvik by. Som nevnte arkitekt Torp sa på begynnelsen av 2000-tallet; det er en krevende by å utvikle, men ikke umulig – og ingen kan ta fra dere beliggenheten!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags