Gå til sidens hovedinnhold

For Eva Natalis skyld

Artikkelen er over 3 år gammel

Ansvarlig redaktør Terje Svendsen er trygg på at verken kommuneledelsen eller politikere egentlig ønsker å stå i veien for at June Wallum kan ta med seg datteren sin Eva Natali på ferie til Spania.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ingen kan være uberørt av historien om lille Eva Natali. Den nå 10 år gamle jenta lever med en alvorlig genfeil som gjør at hun får alvorlige epileptiske anfall. Det fikk mamma June Wallum til å ta med seg sin alvorlige syke datter fra storbylivet i Oslo til en tryggere tilværelse i sin barndoms by, Stavern.

Da June trodde det gikk mot slutten tok hun med seg datteren Eva Natali (9) hjem til Stavern

Da ØP første gang fortalte historien, 25. juli i 2017, gikk den rett i hjertene på alle oss som leste. Vi lot oss imponere av den sterke mammaen og hennes valg. Av den grenseløse omsorgen hun og familien hadde valgt for Eva Natali.

Og det gjorde godt å lese Junes beskrivelse av hvordan hun var blitt tatt imot i Larvik. For vi vil jo alle at nettopp Larvik kommune skal være verdens beste sted å bo, der vi vet å ta vare på hverandre, der både folkevalgte og forvaltere i den offentlige administrasjon gjør alt de kan for å få til dette, og der avgjørelser styres av fornuft.

For les her hva June selv sa 25. juli:

«Hun (June) er svært positivt overrasket over støtten og tryggheten Larvik kommune har gitt henne.

– Når man bor i en så stor by som Oslo, så tror jeg det er lett å forsvinne i mengden. Jeg er vant til å måtte kjempe for selv de små tingene Eva Natali har behov for, men her i Larvik har alt nesten gått av seg selv. I Oslo måtte vi vente nesten ett år på en rullestol, mens her ordnet de en tilpasset vogn selv i den travleste ferietiden. Jeg kan ikke få uttrykt nok hvor takknemlig jeg er for det, og hvilken trygghet det gir, smiler hun.»

Eva Natalis og mamma Junes drøm knust av kommunalt vedtak 

Nå vet vi alle at den gode følelsen er snudd til fortvilelse. For etter at mennesker rundt om i hele lokalsamfunnet, og sikkert andre steder i landet, har samlet inn over 200.000 kroner så June kan ta med seg Eva Natali på en vel fortjent ferie til sikre Solgården i Spania, så har Larvik kommune sagt nei.

Administrasjonen viser til et kommunestyrevedtak fattet med knappest mulig flertall i 2017, der det ikke gis rom for at June, Eva Natali og andre i samme situasjon skal kunne dra på slike turer ut av landet. Noe som gjøres i mange andre kommuner, der politikerne har fattet andre og mer romslige vedtak.

Jeg skal her ikke dykke dypere inn i vedtaket og hvilke absolutte konsekvenser det har. Og hvilke muligheter som faktisk finnes.. Det skal vi i ØP gå grundigere inn i de nærmeste dagene.

Det er på en måte ikke det aller mest vesentlige i denne saken. Det handler dypest sett om hvordan vi som lokalsamfunn vil ta vare på og gi omsorg med de svakeste og mest utsatte. Hva hver enkelt av oss synes er rett og rettferdig.

– Dette ville ingen andre mennesker funnet seg i 

Og jeg er ikke i tvil om at verken Rune Høiseth, Turid Løsnæs, Bente Seierstad, Gunnar Eliassen eller noen andre fra det politiske flertallet som stemte for begrensningene, ei heller rådmann Kristengård, kommunalsjef Winsvold og saksbehandlerne som sendte ut avslaget, mener Eva Natali og June ikke fortjener å komme på denne ferien. 

At de med rett rygg, klar røst og stødig blikk vil si at sånt kan vi ikke ordne i Larvik.

Derfor regner jeg med at alle som kan gjøre noe finner ut av hvordan dette kan løses.

For Eva Natalis skyld.

Eva Natali og mamma June fikk kommunalt vedtak om utenlandsopphold avslått  

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.