Gå til sidens hovedinnhold

Det mangler mange svar

Artikkelen er over 4 år gammel

For en uke siden fortalte ØP om Kåre Kristoffersen og hans skremmende opplevelse da alarmanlegget på Byskogen sykehjem ikke virket. Gjentatte ganger trykket han på alarmen, uten at hans digitale rop om hjelp ble registrert. Han var på stedet på et korttids opphold. Til slutt turde han ikke være der mer, og reiste hjem.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I kjølvannet av hans fortelling har andre meldt fra om lignende forhold. Både direkte til ØP, og som kommentarer på våre artikler. I oppfølgende saker er det også udiskutabelt bekreftet fra både ledelse og pleiere, at dette er et problem som har vært der i mange år. Ja, mye tyder på at alarmanlegget har hatt periodisk svikt helt tilbake til tida det ble montert, en gang tidlig på 2000-tallet. Og det har rammet flere sykehjem enn Byskogen.

ØP belyste også problemer tilbake i 2014. Den gang fortalte vi den dramatiske historien til Tor Inge Nordnes. På et avlastningsopphold på Byskogen sviktet alarmen, med det resultat at hjelp kom seint og den alvorlig muskelsyke mannen var nær ved å bli kvalt av slim som samlet seg i halsen. To dager seinere fikk han et nytt og sterkere anfall, og døde på Sykehset i Tønsberg etter et kort opphold.

En av dem som har henvendt seg til ØP er i Tor Inges familie. Han er sjokkert over at det viser seg at det samme alarmanlegget fortsatt svikter.

Les mer: Sykehjemmet i Byskogen har hatt feil og problemer med alarmsystemet i flere år

For i 2014 sa kommunalsjef Karen Kaasa til ØP: «Det er ikke akseptabelt å ha et ustabilt alarmanlegg. Vi skal ta en skikkelig gjennomgang av det.»

I dag, over tre år seinere, taler mye for at anlegget svikter like mye som den gang det ble lovet en «skikkelig gjennomgang.» Hva slags gjennomgang som ble gjort i 2014, vites ikke. Derimot vet vi at den ikke resulterte i en løsning på det vi opplever som et svært alvorlig problem.

Vil vurdere støtte til midlertidige løsninger 

At det i i vår ble informert i helse og omsorgskomiteen at man har satt i gang en undersøkelse når det gjelder svikten i alarmanlegget, imponerer ingen. Heller ikke at ordfører Rune Høiseth og komitéleder Bente Seierstad forteller om at det nå er et arbeid i gang med å se på alarmsystemet. Tvert imot, det er skremmende at det ikke for lengst er ryddet opp i.

Hvordan dette har kunnet skje, vil vi ha et svar på. Hvor omfattende har svikten vært, hvordan er den rapportert og hva er gjort?

Og dette handler ikke om ansatte i førstelinja som ikke gjør jobben sin. Derimot mange spørsmål som både administrativ ledelse og politikere må svare på.

Derfor vil vi i tida som kommer konfrontere kommunen, be om innsyn og gå opp saken. Vi vil som lokalavis gjøre det vi kan for å gi kommunens befolkning de svar de har krav på.

Les mer: Manvik langer ut mot rådmannen om alarmsvikt

 

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.