Gå til sidens hovedinnhold

ØPs redaktør om skjenkekontrollen: Bruk hodet!

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det bør ikke være noen tvil om at det er viktig å ha kontroll på både skjenking og utesteder. I så måte skal samfunnet være fornøyd med at den skjenkekontrollen som virksomhetsleder Sissel M. Åsheim i Larvik kommunes avdeling for alkohol, kontroll og samfunnskontakt leder, tar sin oppgave på alvor.

At de har et regelverk å forholde seg til, er også bra. Dessuten at håndhevelsen er rettferdig, og at alle aktører behandles så likt som mulig. Vi har da heller ingen grunn til å mistenke verken kontrollørene ute i felten eller de som sitter på de kommunale kontrollkontorene for at det syndes mot dette. I utførelsen av kontrollen, og når prikkbelastning skal foreslås, leses definitivt lovens bokstaver nøye.

Les også

Grand inviterte til 17. mai-frokost - ett ord i invitasjonen gjør at de nå kan få prikk

 

Når mange nå rett og slett har fått nok etter flere episoder, sist da det fra administrasjonens side ble varslet om at Grand hotell kan få en prikk for å bruke ordet «sprudlende» i en annonse for en 17. mai-frokost, er det greit å ha med seg hvilken viktig oppgave de har.

Men når det er sagt, kan heller ikke vi gjøre annet enn å fylle på med ytterligere undring og kritikk. ØP har tidligere vist at det innstilles og deles ut flere prikker i Larvik enn flere andre byer i nærheten. Det kan selvfølgelig være fordi det er villere tilstander og friere flyt i bøkebyen enn andre steder, men det er vel heller trolig at det handler om hardhet i håndhevelsen.

Det som er ille, er at folket mister tiltroen til kontrollene. Nå tror vi nok assosiasjoner til både champagne og prosecco kan ha vært innom på dem som forfattet den sprudlende annonseteksten, men for de aller fleste blir dette en overreaksjon som grenser til det komiske.

Les også

Lederen av Larviks skjenkeutvalg vil ta grep etter Grands prikkvarsel: – Vi har hatt en del tilfeller i det siste som lett oppfattes som i overkant pirkete

 

At det nå er behov for både klargjøringer og justering av kurs er hevet over tvil. Best illustreres det av at KrFs Olav Holm, som vel aldri tidligere har tatt parti for denne siden i noen som helst alkoholdebatt, slår fast at det har gått for langt.

Leder for det politiske kontrollutvalget for alkoholomsetning, Høyres Marie Offenberg, løfter nå problemstillingene opp på politikernes bord. Det er bra.

Det er et kjent og kjært folkelig ordtak som det aldri er dumt å huske på når skjønn og vurderinger står sentralt, og som det er lurt å ta med seg videre her.

Bruk hodet!

Kommentarer til denne saken