Gå til sidens hovedinnhold

Godt valg!

Artikkelen er over 3 år gammel

Hvem vil folket ha til å lede kommunen inn i fremtiden, - en høvding, en politiker av folket, en tåkedott, en som har mot til å si at en skole bør nedlegges? skriver Reidar Bergene Holm i denne kommentaren.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er flott at noen tar ansvar, ofrer timer, dager, år på å lede fellesskapet, fordele godene, skille godt fra galt.  Vårt demokrati bygger på at noen mener og bestemmer for oss andre.

Gjennom innsyn og meningsbrytning forbedres og løftes til nye nivå. Vi skal ta godt vare på innsyns - og ytringsretten og på retten til å velge hvem som skal få bestemme for oss.

Til kommunevalget neste høst blir det litt nye spilleregler, da skal vi også få bestemme hvem som ikke skal få styre, ved en begrenset rett til å stryke de kandidater som partiene har satt på sine valglister. Dermed blir det litt mer folkestyre, litt mindre partistyre.

Noen av våre partier og representanter driver tilsynelatende valgkamp hele året, valg eller ikke. De søker standpunkter de mener passer best for folk flest. Gjenvalg og styringsmakt er viktig, og velgeren er dommer. Populisme og demokrati har språklig forskjellig opphav, men betyr det samme.

Slik blir da også kortsiktigheten raskt en vinner over det litt sure som blir søtere på sikt. Vi velger ugjerne de som kommer med plikter fremfor de som gir oss rettigheter. Når noe oppleves å ramme den enkelte, da menes sterkt og tydelig at her må det ryddes opp. Kortsiktighet er blitt et verktøy i kampen om politiske makt.

Så da byggesaksavdelingen ikke rakk å behandle alle saker så raskt som ønskelig var, da ble det ropt ulv umiddelbart. Men ingen reagerer på at kommunen ligger langt etter med langsiktig planarbeid, og at reguleringsplaner ikke er ferdigbehandlet etter flere år. Kommunale foretak blir satt under administrasjon når kommunestyrets foreldede eller utenkte plantanker ikke understøttes. Når enkelttiltak gis mer oppmerksomhet enn rammene for enkelttiltakene, da er politikken på ville veier. Da har jakten på velgere blitt viktigere enn valget av de langsiktige felles mål.

ØP har allerede tatt tak i det søteste tema, - hvem blir ordfører om halvannet år? Hvem vil folket ha til å lede kommunen inn i fremtiden, - en høvding, en politiker av folket, en tåkedott, en som har mot til å si at en skole bør nedlegges? Måtte det bli en politiker som kan samle oss om langsiktige felles mål, om det som er riktig og som gagner oss alle i et lengre perspektiv, en som tør å fortelle at det kortsiktig koselige bør vike for det langsiktig riktige.

Godt valg!

Kommentarer til denne saken