Forsvar av en maktesløs

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Vis at grunnfjellet i deg er medmenneskelig varme og omtanke, innlevelse og rettferdighetssans. Vis evne og vilje til å utøve dette i forsvar av de svake, de som er alene og som valses over av den sterke hop, skriver Nora K. Funderud i sin kommentar til «kattesaken» på Omre.

DEL

Kommentar Agnar Melberg: Et menneske uten vondskap, med omsorg og ansvar for dyr, med villighet til å gi av det lille han har. Han skal fratas denne gleden.

Melberg skal straffes for å inneha de mest verdifulle egenskaper hos et menneske; det å ofre noe for andre skapninger, bruke tid, arbeid og penger til gode for andre liv.

Ressurssterkeeiere av hytte ved sjøen m.m (og enda mer) forlanger og bestemme over et annet menneskes liv ved å få hans nære venner og familie likvidert. Mennesket Agnar Melberg og hans dyr har hjemmet sitt der; et lite, men raust hjem. Vi som stadig er på turer i hans omegn, haringen tro på det som overøses ham av beskyldninger.

Julegaven fra Mattilsynet, en vet. Karlsen og alle hyttebesitterneer:Å ta livet av «barna» hans. Dyrebeskyttelsens førstedame dilter med (en av de organisasjoner vier medl. av og i noen sammenhengeruenig med.). Bristen på etisk bevissthet hos disse synes åpenbar. Innlevelse og forståelse er egenskaper som i denne saken bare finnes hos «vanlig utstyrte», m.a.o. de uten makt.

Tenk om maktens innehavere hadde gått sammen om å hjelpe: Tilbudt kastrering av de mannlige små og spandert en stor innhegning med alle fasiliteter, hyggelige som nødvendige.

I stedet har en lagt seg på en så steril og kynisk tankegang. Agnar skal nå møte julen og livet framover med en så stor sorg, et så tungtsavn som det er å miste nære og kjære familiemedlemmer. Dyr er faktisk det for de som eroppriktig glade i dem.

Fra barndommen minnes vi så godt en gammel mann med flere små vesener av katteslekten, boende i ei lita rød stue som vi ungene besøkte. Og vi fikk kjæle og leke med kattene; «barna» hans. (Han kalte dem naturlig nok det.) Han var godheten selv.

En i naboskapet var irritert på hans livsstil, hans lune snille vesen og hans katter. En dag var de alle skutt av samme mann som var den eneste våpenbærer i hele nabolaget. Den gamle var knust, vi og. Den gamle ble ikke mye eldre.

Hjerteløst tenkt, hjerteløst gjort. Makten rår og våpnene vinner. Vi istemmer en anerkjent og innsiktsfull dyrleges klare påstander:

* Dyr har positiv innvirkning på mennesker.

* Dyr hjelper til å holde deg friskere, også åndsfriskere.

* Dyr bør få innpass på institusjoner.

* Dyr kan gjøre deg fortere frisk.

* Dyr gjør at du ikke er ensom.

* Dyr gjør livet rikere.

* Dyr demper aggresjon.

* Et oppriktig ønske, et motto og en appell til maktens mennesker:

Godta aldri urett; uansett hvem det går utover og uansett hvem som utøver den!

Vis at grunnfjellet i deg er medmenneskelig varme og omtanke, innlevelse og rettferdighetssans. Vis evne og vilje til å utøve dette i forsvar av de svake, de som er alene og som valses over av den sterke hop.

Hos de mennesker som har et levende og intakt åndsliv, vet vi at ordene: «Kjemp for alt som du har kjært» stadig klinger.

Måtte juletid for alle være synonymt med mer humanitet, hjertelag, raushet og vett. Fredelig og gledelig jul og nytt år.

Artikkeltags