Gå til sidens hovedinnhold

Kommunal- sjef uten bakke- kontakt

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sist fredag står det å lese i ØP at kommunalsjefen er så stolt av at det åtte uker på rad ikke har vært overliggerdøgn. Dette blant annet fordi det har blitt jobbet raskere og smartere.

Siden samhandlingsreformen trådte i kraft i 2012 har norske kommuner blitt «vant» til å sette av penger på en ny budsjettpost. Den kalles overliggerdøgn. For en kommunalsjef er det sikkert positiv statistikk hyggelig lesing, men det virker på undertegnede som om hun er totalt uvitende om hva som skjer når pasientene skrives ut fra sykehusene til alle døgnets tider og hva de møter når de kommer hjem.

Hjemmetjenestene i Larvik er delt inn i soner. Jeg for min del tilhører sone Vollen, som da strekker seg fra Kanalkaia, utover mot Tjølling-området og også blant annet Ula og Kjerringvik. Med andre ord et relativt stort området. Vanligvis er det et par sykepleiere på vakt ved hvert skift som skal dekke alt innenfor her. Har kommunalsjefen konferert med de ansvarlige innen hjemmesykepleie og hjemmetjenester om de synes det er greit at pasienter sendes hjem til alle døgnets tider, uten at de får styrket bemanning og bare for at kommunalsjefen skal ha en «fin statistikk» å vise til? Jeg betviler det og jeg betviler også på det sterkeste at kommunalsjefen har noen som helst peiling på hva som skjer på bakkenivå og de som jobber i «frontlinjen».

Jeg er selv avhengig av hjemmesykepleie mellom 25 og 30 ganger i uken. Jeg blir utrolig provosert av å lese «skryteartikkelen» fra kommunalsjefen. Jeg ser hver eneste dag hvordan hjemmesykepleien har det. De får mer og mer å gjøre, kortere og korte tid i hjemmet men selvfølgelig trygg og adekvat behandling. Vakttelefonen deres ringer i ett sett når de er hos meg. De løper inn og ut av de forskjellige hjemmene i all slags vær.

Jeg nekter også å tro helt på denne «fantastiske» statistikken til kommunalsjefen. Jeg har hatt fire sykehusinnleggelser det siste halve året, i tre av dem startet det på gangen og i korridorene. Tidligere denne måneden sto jeg 14 dager i kø for å komme inn på Lindrende avdeling på Byskogen. Jeg kom inn, men av private årsaker måtte oppholdet avbrytes.

Vi har et fantastisk helsepersonell i Larvik, det være seg hjemmesykepleie, kreftkoordinator, legevaktpersonell og hjemmebaserte tjenester. Jeg vil betvile om de ovennevnte yrkesgrupper er enige med kommunalsjefen og hennes skryt og statistikker. Hun nevner blant annet at fra 17 september til 11 november, altså i åtte uker, hadde kommunen null overliggere. Og hun gjentar tallet null og at det er eksepsjonelt og fantastisk. Ja sikkert for et menneske som er ansatt for å levere gode statistikker men kanskje hun kunne tenkt seg å lage en statistikk for hjemmesykepleien også. Hvor mange pasienter er de hos hver dag, og at uforutsette ting kan skje i jobben deres hver eneste dag. Eller kanskje hun til og med kunne tenkt seg å forlate kontoret og datamaskinen sin en dag, glemme tåpelige statistikker og bli med en fra hjemmesykepleien på jobb. Som pasient merker man at ventetiden er blitt lengre, helgen som var nå var det opptil to timers venting på å få hjelp. Det er trist for oss pasienter som er så avhengig av dem, å se hvordan de jobber under et enormt arbeidspress og likevel klarer å utrette jobben sin like blide og rolige alle sammen. Selv om telefonen kimer i ett sett.

Det virker som kommunalsjefen uttaler seg totalt uvitende om hva som skjer på bakkenivå og klarer kun med et tunnelsyn, og det jeg vil kalle et helt uprofesjonelt stykke papir, å finne noe positivt av hensyn til hennes egen rolle i kommunen. Artikkelen avsluttes med at hun roser de ansatte. Selvfølgelig er hun forpliktet til det, det skulle bare mangle. Det gjør jeg også, så der er vi faktisk enige.

Men til slutt: Kan jeg tillate meg å spørre kommunalsjefen om hjemmesykepleien / hjemmetjenestene har fått flere stillinger, slik at du fortsatt kan forholde deg til disse «fantastiske statistikkene» dine. Eller skal disse stakkars menneskene fortsette å løpe rundt i de forskjellige hjemmene under det arbeidspresset de har i dag?

Skulle kommunalsjefen ha tid til å svare meg, så gjør det med en enkel ordlyd og ikke statistikk.

På vegne av det jeg tror er mange pasienter som er avhengig av hjemmesykepleie / hjemmetjenester.

Kommentarer til denne saken