– Vaksinen som brukes mot apekopper kan gis før og etter smitte, og det antas at den kan forebygge sykdom og alvorlig sykdomsforløp, forteller kommuneoverlege Anne-Christine Bendixen Markset på kommunens egne nettsider.
Ifølge NTB uttalte Verdens helseorganisasjon i februar at de fremdeles vurderer apekopper som global helsekrise, til tross for at antall smittetilfeller har falt.

Ikke kast denne maten – disse tipsene kan spare deg for mye penger
Spredte seg i mai
Sykdommen ble først oppdaget blant mennesker i 1970 i Kongo. Spredningen blant mennesker har siden den gang i hovedsak vært begrenset til enkelte land i Vest- og Sentral-Afrika.
I mai i fjor dukket det opp tilfeller også utenfor Afrika, og spredningen begynte å gå raskt. Den spredte seg til Europa, og også Norge.
Apekopper er som regel mild og selvbegrensende, men mer alvorlige tilfeller kan forekomme. Sykdommen smitter mellom mennesker via tett kontakt med utslett, kroppsvæsker og dråper, skriver Larvik kommune på sine sider.
Seksuell kontakt er vanligste smittemåte i utbruddet, og så langt er det hovedsakelig menn som har sex med menn som er rammet.

Hudlege om TikTok-trend: – Kan gi væskende eksem og blemmer
Må oppfylle tre krav for å få vaksine
Nå har Larvik kommune fått tilgang på vaksine mot sykdommen, men den er svært begrenset. Dermed nå kommunen prioritere strengt rundt bruken av de tilgjengelige vaksinedosene.
Vaksinen tilbys til:
- menn eller transpersoner som har sex med menn
- OG som har risikoatferd (hyppig partnerbytte, tilfeldig sex, gruppesex og chemsex),
- OG som har hatt syfilis, gonoré eller klamydia siste 24 måneder
Hvis du ikke omfattes av alle tre punktene kan du ikke få vaksinen. Personer som tilhører denne gruppen og ønsker vaksine, kan kontakte vaksinekoordinator på telefon 98 23 14 90.