Gå til sidens hovedinnhold

Viktig å avdekke: IS er hyklersk

Artikkelen er over 5 år gammel

Da Mah-Rukh Ali fikk spørsmålet: Hva kan vi gjøre for å hindre at det rekrutteres fremmedkrigere fra Larvik? svarte hun: Vis hvor hyklersk IS er.

TV2-reporteren som har studert IS propagandametoder ved Oxford og skrevet boken «Trusselen fra IS», møtte et fullsatt publikum på Larvik bibliotek i går formiddag.

Den norsk-pakistanske journalisten fortalte fra nyhetsdesken i TV2 i 2014 da det plutselig kom inn videoer av grusomme halshogginger fra en ukjent terrorgruppe ved navn IS.

Hun dro linjene fra den kriminelle al-Zarqawi fra Jordan som dro til Afghanistan for å krige. Der rekrutterte han andre krigere eller jihadister til sitt begynnende terrornettverk.

– Da USA angrep Irak og styrtet diktatoren Saddam Hussein, forlot de landet i fullstendig kaos.

Mah-Rukh Ali ser i ettertid hvordan al-Zarqawi, som ble IS «grunnlegger», brukte konflikten mellom sunnimuslimer versus sjiamuslimer i Irak til å rekruttere medlemmer.

Les også disse sakene:

Hedrer ofrene i Paris på Torget - Var 300 meter unna dramatikken i konsertlokalet i Paris - Fikk vite om terroren først da moren ringte

Drar for å hjelpe

– Deretter vokste IS i Syria. Flere Syrere sier at «en verdenskrig foregår i vårt land», og det synes jeg er treffende, sier hun.

Da president Assad torturerte barn som skrev slagord i gatene, var opposisjonen i Syria splittet og svak. Det brukte IS til å drive sin propaganda: Assad er ond, kjemp med oss mot Assad.

– Folk drar til Syria for å hjelpe. De kommer fra hele verden. IS romantiserer sitt budskap så unge mennesker får lyst til å gjøre noe. Være en del av dem som hjelper.

Mah-Rukh Ali mener det største problemet er at vi ikke har klart å identifisere IS.

– De har et hemmelig lederskap. Slik jeg ser det er IS satt sammen av krigere fra Afghanistan, Syria pluss fremmedkrigere. Det er et komplekst bilde.

Hva vil IS?

Mah-Rukh Ali mener angrepet i Paris 13. november viser at IS ikke er ute etter å bygge et eget kalifat.

– Angrepet i Paris var en maktdemonstrasjon. Det kan også ha vært et svakhetstegn. IS har mistet terreng på bakken i Syria og Irak. Så velger de å utføre et angrep ute. For å spre terror.

– Hvordan bekjempe IS? spør hun, og mener det er todelt.

– IS må knuses militært på bakken i Irak og Syria, og vi må ta et oppgjør med ideologien. Men det er en tilleggsdimensjon, og den skremmer meg personlig, sier hun alvorlig.

– Det er den anti-islamiseringen som har oppstått. Man mener at islam er en del av problemet. Det er farlig, og det ønsker IS. Der det er rom for hat og å dele samfunnet i to, der er det rom for IS.

Den lavmælte journalisten ser hvordan vi til nå har tatt imot hundrevis av flyktninger.

– Plutselig er det sådd mistillit til alle dem som kommer. Til dem som allerede er her. Det er en farlig situasjon, advarer hun.

På spørsmål fra salen om hva vi kan gjøre for å kjempe imot ekstremisme, mener hun kunnskap om IS er et våpen.

– De gir uttrykk for å være ærlige, men de er hyklerske og kriminelle. Og deres PR-strategi er å gjøre så grusomme ting at vi journalister må dekke dem.

 

Fortsatt fare for terrorangrep i Norge

Selv om PST gjør en forsiktig nedjustering av trusselbildet, kan man ikke utelukke at det blir gjennomført terrorangrep i Norge i 2016. Den store strømmen av asylsøkere utgjør en sikkerhetsrisiko.

— Vi vurderer det som mulig at ekstreme islamister vil forsøke å gjennomføre terroraksjoner mot Norge i løpet av året som kommer. Et annet forhold som vil påvirke trusselbildet, er det store antall flyktninger og asylsøkere som har ankommet Vest—Europa og Norge, og som eventuelt vil komme også i løpet av 2016, fastslår PST i trusselvurderingen som ble presentert tirsdag ettermiddag.

Både PST—sjef Benedicte Bjørnland og justis— og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) orienterte om utviklingen i trusselsituasjonen det siste året, og ikke minst hvordan man ser på året som kommer.

For et år siden fastslo PST at utviklingen i trusselsituasjonen i Norge var gjennomgående negativ både når det gjaldt ulike former for ekstremisme og trusler knyttet til fremmede stater.

Bjørnland og PST betegnet det da som sannsynlig at Norge ville bli utsatt for en terrorhandling eller forsøk på dette i løpet av fjoråret. Dette skjedde ikke, men fortsatt er altså vurderingen at muligheten er til stede for et terrorangrep på norsk jord. (NTB)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.