Terningkast 0: Korona setter familien og relasjoner på prøve

GODT RÅD: Det er viktig å oppsøke naturen og være i aktivitet i disse tider.

GODT RÅD: Det er viktig å oppsøke naturen og være i aktivitet i disse tider. Foto:

Av
DEL

Tips og tanker om familiehverdagen.

Å være tett sammen over tid kan by på utfordringer for mange par og familier. Mange relasjoner kan bli satt på prøve i slike unntakstilstander som vi opplever nå.

Hvordan kan denne spesielle tiden vi er inne i gjøres best mulig for alle?

Hjemmeskole og hjemmekontor er blir hverdagen for mange familier, vi er alle berørt av korona og den nasjonale dugnaden for å redusere smitte. Vi jobber og går på skole i hjemmene våre. Våre sosiale arena begrenses til familien. Vi kan ikke få besøk eller besøke hverandre. Vi går nesten oppå hverandre, på dagtid, ettermiddager og kvelder. Hverdagene er således helt annerledes enn det vi er vant til. Foreldrefunksjonen drives mellom hjemmekontor og oppfølging av skolebarn og barnehagebarn. Parforholdet kan oppleves å bli satt på prøve da begge er hjemme og ulike grenser kan bli enda synligere når vi er tett sammen over tid.

Foreløpig så har denne formen kun vart i noen få dager. Usikkerheten råder. Hvor lenge skal dette vare? Blir det verre? Mange kjenner på en utålmodighet rundt hele livssituasjonen sin, og det kan få fram sider hos alle der vi kan kjenne oss både redde, sinte, lei oss og oppgitte. Noen mister jobbene sine og er urolige for nåtid og fremtid. Samtidig skal barna tas vare på, som også sitter med mange av de samme følelsene som de voksne har. Spørsmål som stilles fra barna skal svares på. Undringer rundt hvorfor de ikke kan være sammen med venner og gjøre de helt vanlige tingene som mange aldri har tenkt over og som har vært en selvfølge – helt til nå. Mange blir rådville i en slik tilstand som vi befinner oss i.

Tiden skal fylles med mye; både oppfølging av barn, jobb, fritid, rutiner i alt det som er annerledes, og helst mange gode stunder. Samtidig bærer vi alle med oss tanker og følelser rundt hva vi står i. Å være til stede både for seg selv, partneren sin og familien sin. Hvordan kan familier finne ut av hva som vil være det beste for dem, og dermed bevare roen og gledene i alt det som er annerledes?

Som familieterapeut har jeg noen refleksjoner rundt hvordan familiene kan organisere hverdagen sin.

-Vær bevisst dine egne reaksjoner og følelser. Dersom du som mamma eller pappa er frustrert eller irritert så påvirker det hele familien. Gå en luftetur, eller ta det opp med partneren din. Det kan hjelpe både deg og de andre slik at det ikke går utover dine nærmeste når du kjenner at det topper seg. Å gi hverandre i et parforhold tilgang til hvordan du har det nå, vil gi en mulighet til å kunne få gjort noe med det som oppleves vanskelig. Mennesker trenger mennesker til å dele sine tanker og følelser, og det kan styrke samholdet i parforholdet.

– Sørg for å få nok søvn. Ha en vanlig døgnrytme der dere legger dere og står opp til de vanlige tidene som om dere skal på jobb og skole og barnehage. De fleste barn og voksne liker rutiner, og det er ofte holdepunkter vi alle trenger i livene våre for å ikke slippe tak og forfalle. Og kle deg som du skal på jobb, og barna som de skal på skole/barnehage.

– Kom dere ut og få frisk luft og bevegelse – lek og gjør noe morsomt sammen i utetiden. For par og familier er ofte det å gå tur en fin arena for gode samtaler. Hvordan har vi det nå? En liten stund sammen der parforholdet kan være litt i fokus, om det så bare er noen minutter, kan ha god effekt. Familien A/S blir ekstra i fokus i en slik situasjon som nå, og dere som par er faktisk de som skal drive dette sammen. Da er det lurt å sette av et ekstra blikk og gi den andre minst en god tilbakemelding i løpet av dagen. Det kan gi deg en god følelse av å bli sett og opplevelse av å være viktig for den andre.

– Spis regelmessig og sunt. Det er lett å bli både irritert og sint over den minste ting om man er sulten! Enkelt og greit.

– Ta friminutt i løpet av dagen, der du tar litt tid for deg selv, om det er å bruke litt lang tid til postkassen, eller sette deg ut i sola når våren nå melder sin ankomst. Det kan også være å gjøre noe hyggelig sammen som å dra fram kortstokken, en god bok eller sette seg ned og bli med eller se på sønnen eller datteren din spille Fortnite.

– Begrens tiden der tema er korona og alt som skjer rundt dette. Sett av tider i løpet av dagen der dere sammen setter dere ned og finner ut av ny informasjon. Og ta med barna på samtaler. De får med seg mye som skjer, og de trenger tydelige og trygge voksen som kan møte uroen og bekymringer deres. Mange barn og unge trenger voksne til å hjelpe dem til å forstå hva som skjer, og sette ord på hvorfor de ikke kan leke med vennene sine, dra på fritidsaktiviteter eller vaske hendene hver gang de kommer inn etter å ha vært ute og før hvert måltid.

– Snakk om andre ting også, gjerne om hva dere kan glede dere til. Det er ekstra viktig nå, i en tid der uvissheten råder: Der skoleturer, bursdagsselskaper og russetid blir avlyst, og sommerferieplaner må ligge på vent.

– Husk at håpet og drømmene til hver og en i familien er viktige å få fram, spesielt i en tid som dette. Snakk om det som er fint og hvilke muligheter dere har når dere er sammen. Lytt til hverandre og gi hverandre rom til å være lei dere og frustrerte. Og støtt hverandre i å komme med de gode tankene om livet og fremtiden.

Som Kongen vår så fint sa i sin tale; Sammen står vi i dette. Og sammen skal vi klare å komme gjennom det som ligger foran oss.


Marit Irene Vie er familieterapeut med egen praksis i Vie Dialog.

Marit Irene Vie er familieterapeut med egen praksis i Vie Dialog. Foto:


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.