Gå til sidens hovedinnhold

Korsfest! Korsfest! Internasjonale skiskytterledere skal tas!

Jørn Bue Olsen er rådgiver i etikk og tidligere skiskytter. Han har også gitt ut boka «Næringslivsetikk og samfunnsansvar» sammen med Henrik Syse. Bue Olsen er født og oppvokst i Larvik.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Karakterdrap med fjerndiagnose? Nå skal en av de største internasjonale norske idrettspamper, tidligere IBU-skiskytterpresident Anders Besseberg tas! Det er en mann som « ... ikke har noen etiske verdier eller interesse av å beskytte en ren idrett», ifølge granskningskommisjonen.

Nærmere karakterdrap kan man knapt komme. Hvilke grunnlag og hvilken guddommelige evne og kompetanse har den britiske juristen som ikke har snakket med «objektet» for en slik dom? Videre: Som «konsekvent har foretrukket og beskyttet russiske interesser i tilnærmet alt han har gjort.» Sammen med den tyske generalsekretæren, juristen og eks. skiskytterkvinnen Nicole Resch får disse skylden for all mulig korrupsjon, bestikkelser, forsøk på å skjule doping og uetisk atferd i skiskytterverdenen.

Men interessant her er at tross krigsoverskrifter i mediene begynner norske journalister denne gang behandlingen av saken ryddig. Aftenposten: De anklagede «er ikke dømt for noe som helst.» Jeg leser at det er ikke funnet konkrete beviser. Selv VGs Welhaven minner om «å ha tungen rett i munnen». Da bør norske idrettsledere, eliteløpere o.a. som for eksempel Johan Kaggestad som har tilgang til mikrofon, nå prøve å besinne seg: Eks. skiskytterpresident Tore Bøygard prater og til dels insinuerer noe. Men nåværende president Arne Horten sier at forbundet vil vente på dom. Bra! Men idrettspresident Berit Kjøll – idrettens toppleder, spekulerer i NRK 1. februar i å frata Besseberg sitt æresmedlemskap – uten lov og dom!? Hva er dette for leder? Det er altså igjen mediene; nå ved NRKs journalist Jan P. Saltvedt, som må minne om at Besseberg ikke er dømt for noe verken i idrettens egne organer eller i rettssystemet.

Ja, det er mye korrupsjon, bestikkelser og uetisk atferd i verden som vi må kjempe imot. Noen korrupte miljøer tjener grovt på kort sikt mens det ødelegger mye av velferdsutviklingen i mange land. En sak som denne har svært mange aspekter. Det har vært maktkamper mellom land i det gamle Sovjet, maktkamper internt i land i øst og i vest. Russerne ville for eksempel ikke selv ha skiskytterstjernen Tikhonov som kandidat til IBU-sjef. Og vi er vel ikke ukjent med maktkamper i Norge heller. Og i avstemminger om OL og VM (Fotball?) har det forekommet kjøp av stemmer. Det er smøring og trusler, dopingregimer, drap i dopinglaboratoriet i Russland, osv. Østerisk politi og Økokrim i Norge etterforsker nå saken. Utredningen burde vært sendt til politiet først – ikke til mediene. Her ønskes tydeligvis forhåndsdom i mediene. At politiet visstnok ulovlig også har lekket data fra forhør gjør ikke denne saken mindre.

Hvordan Besseberg håndterte slike dilemmaer da han ble kastet inn i disse korrupte miljøene for snart 30 år siden vet jeg ikke. Men at det var svært vanskelig og helt umulig å gjøre alt rett, det vet jeg. Den gang var det vanlig og lov også i Norge med smøring. Smøringsutgiftene ble ført opp som legal utgift i regnskapet. Lovendring kom ca. 1998. Og holdninger i samfunnet endret seg veldig fort. Som konsulent i Telenor da de etablerte seg i Øst-Europa vet jeg litt om dette. Korrupsjon var det vanlige i Russland og andre land – og i Norge. Det er fortsatt mye korrupsjon, men det er faktisk blitt bedre!

Ledere har mer ansvar for å rydde opp enn andre, men ingen enkeltpersoner har ansvar for all elendigheten. Foran de siste valgperiodene ville Besseberg trekke seg, men de fant ingen samlende kandidat og tryglet han å fortsette.

Og mens norske idrettsledere oa jobber med å få bukt med dette – tenk at du skal inn til siste stående. Pust med magen og ta noen dype pust – før du skyter ned kolleger og tillitsvalgte som har brukt store deler av livet til beste for internasjonal skiskyting – og idrett.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.