Jarle og Vibeke ønsker å starte «Nye Krefter Larvik»

TILBUD FOR PÅRØRENDE: Jarle Gogstad og Vibeke Thoresen er enige om at det finnet et fantastisk hjelpeapparat for kreftrammede i Larvik kommune, men nå vil de hjelpe de som opplever sine nærmeste i en livstruende situasjon.

TILBUD FOR PÅRØRENDE: Jarle Gogstad og Vibeke Thoresen er enige om at det finnet et fantastisk hjelpeapparat for kreftrammede i Larvik kommune, men nå vil de hjelpe de som opplever sine nærmeste i en livstruende situasjon. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Etter at Larvik kreftforening ble lagt ned i 2016, har Vibeke Thoresen og Jarle Gogstad savnet et tilbud til de pårørende av kreftrammede i Larvik kommune. Nå ønsker de å starte «Nye Krefter Larvik», men duoen trenger hjelp.

DEL

OPPDATERT: Vibeke Thoresen gikk dessverre bort 25. januar 2018, etter at kreften meldte seg.

Vibeke Thoresen ble diagnostisert med leukemi 11. november i fjor, og har siden måttet takle både tre intensive cellegiftkurer og en stamcelletransplantasjon helt til behandlingens slutt i februar i år. Nå kan hun glede seg over at hun er symptomfri og tilbake i en 10 prosent stilling på Fagerli skole.

– Det hele gikk utrolig fort fra jeg fikk diagnosen til jeg begynte på behandling, og jeg har virkelig fått all den hjelpen jeg har hatt behov for mens jeg var syk, men etter behandlingen tok slutt ble det vanskeligere. Da startet kampen for å komme tilbake til tilværelsen, sier Vibeke Thoresen.

Jarle Gogstad ble diagnostisert med lungekreft tilbake i 2013 og har siden hatt flere tilbakefall. Han har for ikke lenge siden vært gjennom en tøff strålebehandling og er nå i gang med rehabilitering og immunterapi.

– Etter å ha holdt på med dette i fire år, blir man utrolig sliten. Det tærer både på den mentale og fysiske helsen, men vi som er kreftrammede får den hjelpen vi skal ha. Hvor blir det av tilbudene til de pårørende, lurer Jarle på.

FUCK CANCER: Både Vibeke Thoresen og Jarle Gogstad har måttet kjempe for livet på grunn av kreft. Nå ønsker de å gjøre det lettere for dem som har måttet kjempe sammen med dem.

FUCK CANCER: Både Vibeke Thoresen og Jarle Gogstad har måttet kjempe for livet på grunn av kreft. Nå ønsker de å gjøre det lettere for dem som har måttet kjempe sammen med dem. Foto:

– Et fantastisk hjelpeapparat for kreftrammede i Larvik

De er begge enige om at det finnes et fantastisk hjelpeapparat for kreftrammede i Larvik kommune, men etter at Larvik kreftforening ble lagt ned i fjor, savner de et tilbud for de pårørende, som opplever sine nærmeste i en livstruende situasjon på nært hold.

– Det er de som må se sine nærmeste kjempe for livet, det er de som må møte hverdagen, og det er de som må møte folket, sier Vibeke.

– Det var ikke før jeg hadde levd med kreft i tre og et halvt år, at min mor ble spurt om hvordan det gikk med henne. De pårørende har også behov for å snakke med mennesker i samme situasjon, men de blir ikke sett, legger Jarle til.

Les også:

Trenger hjelp til å komme i gang – frir til næringslivet

Det er med det utgangspunktet at Jarle og Vibeke nå ønsker å starte opp en frivillighetsorganisasjon som setter ytterligere fokus på de pårørende i Larvik.

– Det jeg brenner mest for er å ha et sted der en kan møte likesinnede, og hvor en har mulighet til å ta med pårørende på ting, som for eksempel å ta dem med på Tusenfryd eller noe så enkelt som på bowling. Jeg ønsker å la barn- og ungdom møtes, der de kan møte andre barn som har en forelder som lever med kreft, forteller Jarle.

Jarle og Vibeke ønsker å få til et lavterskeltilbud i Larvik, hvor de kan møtes en kveld i måneden. De ber alle som er interessert om å ta kontakt med dem.

– Vi trenger hjelp til å få i gang dette og ønsker derfor å fri til næringslivet i Larvik, og høre om noen kan låne oss en kantine eller et lokale, sier Jarle.

– Vi trenger engasjerte mennesker som brenner for denne saken, som ønsker å være med å starte dette og kan bidra med praktiske oppgaver, legger Vibeke til.

Les også:

– Viktig å skryte av Larvik kommune

Både Jarle og Vibeke mener det er viktig å skryte av Larvik kommune, og trekker særlig fram Kreftkoordinator Tone Sørum, som arrangerer kreftkafé annenhver mandag i lokalene til frivillighetssentralen fra 11.00 til 13.00, hvor Slakter Abrahamsen, Jensens konditori og Prix Tjølling står for maten på bordene.

– Du må lære deg å leve i en ny hverdag, og denne kafeen er på mange måter et pusterom i hverdagen. Selv om ikke diagnosen eller behandlingen er lik, så er alt det som følger etterpå likt, og det er deilig å prate med folk som forstår hva du går igjennom, sier Vibeke.

ET GODT RÅD: Jarle og Vibeke har særlig ett viktig råd til personer som er rammet av kreft. – Ta kontakt med sosionom ved Tønsberg sykehus, Marit Gulliksen. Hun er helt fantastisk, påpeker de.

ET GODT RÅD: Jarle og Vibeke har særlig ett viktig råd til personer som er rammet av kreft. – Ta kontakt med sosionom ved Tønsberg sykehus, Marit Gulliksen. Hun er helt fantastisk, påpeker de. Foto:

– Det er så mange som sier «jeg skjønner hvordan du har det», men det går ikke an for en som aldri har følt kreft på kroppen. Derfor er det viktig å ha et sted som kreftkafeen å gå til, hvor folk deler de samme tankene som en selv. Men hvor blir det av alle mannfolkene? Det er meg blant alle damene, legger Jarle til med et smil og oppfordrer mannfolket i Larvik, som er eller har vært rammet av kreft, om å møte opp på kreftkafeen.

I tillegg arrangerer kommunen svømming på Brunla ungdomsskole hver tirsdag, og fysioterapigrupper på torsdager i Skråvika i Stavern med Camilla Thoms. Et annet tilbud til kreftrammede i Larvik er «Medisinsk yoga» på Farris bad med Nille som arrangør.

– Det er flott at det finnes så mange gode tilbud for kreftrammede, men nå ønsker vi altså å inkludere de pårørende, og håper næringslivet og privatpersoner i Larvik ønsker å bidra, sier Vibeke.

Artikkeltags