Hvert år får 20 kvinner i Vestfold livmorhalskreft: Det håper Mari at et mobilspill kan gjøre noe med

NYE VEIER: - For at færre skal få livmorhalskreft, og at ingen i Norge skal dø av sykdommen, må vi få enda flere til å beskytte seg. Derfor tester vi ut dette,  for å øke oppmøtet til screening enda mer, sier Mari Nygård i Kreftregisteret.

NYE VEIER: - For at færre skal få livmorhalskreft, og at ingen i Norge skal dø av sykdommen, må vi få enda flere til å beskytte seg. Derfor tester vi ut dette,  for å øke oppmøtet til screening enda mer, sier Mari Nygård i Kreftregisteret. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Kvinner i Vestfold er blant dem som er hardest rammet av livmorhalskreft i Norge. Nå går forskerne helt nye veier.

DEL

– Responsen på spillet så langt har vært overveldende. Men vi vil ha flere deltakere, særlig fra Vestfold.

Det sier prosjektleder Mari Nygård i Kreftregisteret.

– Videoen om spillet, er så langt delt over 22. 000 ganger på Facebook, og mer enn 10. 000 personer har lastet ned selve spillet.

LES OGSÅ: Den verste beskjeden de har fått i livet, førte dem sammen: – Mange tror at så fort kreften er operert bort, så er man frisk

Ambisjonen er at flere skal screene seg

Mobilspillet FightHPV er laget som et brettspill med ulike nivåer og karakterer, og kan lastes ned for både Android og iOS. Den gjennomgående oppgaven er å beskytte og samle overflateceller – såkalte epitelceller. Utfordringen er å unngå HPV-smitte.

– Vi håper at folk ser parallellene mellom det som skjer i spillet, og i det virkelige liv, sier Nygård.

– Målet er å øke bevissthet og kunnskap om HPV-smitte, og hvordan livmorhalskreft utvikler seg. 

NYTT INITIATIV: Mobilspillet FightHPV er laget som et brettspill med ulike nivåer og karakterer, og  kan lastes ned for både Android og iOS.

NYTT INITIATIV: Mobilspillet FightHPV er laget som et brettspill med ulike nivåer og karakterer, og  kan lastes ned for både Android og iOS. Foto:

Kvinner her i Vestfold er blant dem som rammes hardest i landet av livmorhalskreft.

– For at færre skal få livmorhalskreft, og at ingen i Norge skal dø av sykdommen, må vi få enda flere til å beskytte seg. Derfor tester vi ut dette, for å øke oppmøtet til screening enda mer. Det endelige målet er at flere skal screene seg, særlig blant dem som ellers sjeldent eller aldri gjør det.

Yngre kvinner hardest rammet

HPV (Human Papilloma Virus) forårsaker livmorhalskreft, og HPV smitter i all hovedsak gjennom seksuell kontakt. De fleste kvitter seg også lett med infeksjonen, og mange merker ikke engang at de har vært smittet. For noen, om lag 10 prosent av dem som blir smittet, klarer infeksjonen likevel å klore seg fast. Om den vedvarer lenge, kan man til slutt utvikle livmorhalskreft.

– Selv om det har vært mye oppmerksomhet rundt livmorhalskreft i det siste, tror vi at det fortsatt er mange som ikke vet nok om forløpet for livmorhalskreft, sier Mari Nygård.

I Norge får hvert år mer enn 300 kvinner livmorhalskreft, og rundt 70 dør av sykdommen. Livmorhalskreft skiller seg ut fra mange andre kreftsykdommer ved at den først og fremst rammer forholdsvis unge kvinner, kvinner i 40-årsalderen er mest utsatt. En vedvarende HPV-infeksjon er altså forutsetningen for å utvikle livmorhalskreft, og utviklingen skjer over lang tid, typisk 10 til 30 år.

Artikkeltags