Gå til sidens hovedinnhold

Nytt legemiddel mot brystkreft godkjent

Artikkelen er over 4 år gammel

Legemiddelverket har godkjent en ny medisin som kan gi brystkreftrammede opptil to år mer før de trenger å begynne på cellegift.

(Tønsbergs Blad)

Legemiddelet Ibrance med virkestoffet palbociclib er utviklet av Pfizer og kan brukes på kvinner som er rammet av hormonfølsom brystkreft med spredning. Denne formen utgjør rundt 60 prosent av alle tilfeller med spredning.

Ifølge TV2  ble en studie av medisinen stanset i 2015. Grunnen var at resultatene rett og slett var så gode at det ikke var forsvarlig å gi noen av deltakerne placebomedisin.

"Brukt i kombinasjon med dagens standardbehandling, letrozol, viser studier at mediantiden for opphold i progresjon av sykdommen var 24,8 måneder", skriver Pfizer.

- Erfaringene med Ibrance er positive, og vi ser at legemiddelet for mange pasienter kan bety lengre progresjonsfri overlevelse og bedre livskvalitet med en diagnose som i utgangspunktet er svært alvorlig. Forlenget progresjonsfri overlevelse betyr også at pasientene kan utsette tidspunktet for oppstart av cellegiftbehandling. Dette har stor betydning for livskvaliteten til pasientene, sier overlege Hans Petter Eikesdal ved onkologisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus.

Les også: – Hvis en av mine venner skulle oppleve at mammaen deres fikk kreft, ville jeg sagt: Jeg er her, du kan komme til meg (+).

Kommentarer til denne saken