Kraftig økning i seksuelle krenkinger på nett

Stadig flere opplever og anmelder at bilder av dem legges ut på internett. ARKIVFOTO: Tom Melby, ANB

Stadig flere opplever og anmelder at bilder av dem legges ut på internett. ARKIVFOTO: Tom Melby, ANB

Artikkelen er over 4 år gammel

Mer enn seks ganger så mange siden 2000, og 50 prosent økning siden 2012.

DEL

Kripos skriver at det i tillegg trolig er store mørketall fordi mange slik forhold ikke blir anmeldt, eller registrert som andre straffbare forhold i statistikken.

De har sett på statistikken for seksuelt krenkende atferd via datasystemer de siste 16 årene. Fra naturlig nok svært få anmeldelser og saker ved årtusenskiftet, har antallet økt sammen med at stadig flere har fått tilgang til nett via pc og mobiltelefon.

Mange opplever at bildene blir spredt uten at de vet det, og når de først har havnet på nett, er spredningen svært vanskelig.

LES OGSÅ: Utenlandske kriminelle glir inn i mengden ved hjelp fra fastboende (for abonnenter)

– Anmeld alle forhold

Noen av de mest vanlige krenkelsene er distribusjon av nakenbilder uten at det er gitt tillatelse, blotting via snapchat, og snikfotografering av nakne personer på offentlige steder. Mange blir også lurt til å kle seg av foran webkameraer etter at det er opprettet tillitsforhold.

«Opplever du eller noen du kjenner seksuelt krenkende atferd på mobil eller data? Du er trolig ikke den eneste, og du bør anmelde slike forhold», skriver Politiets nettpatrulje i Kripos på sin facebook-side.

I 2013 og 2014 gjennomførte politiet en aksjon mot fildelere i Norge, der ble 99 saker etterforsket. Antallet norske IP-adresser som distribuerte overgrepsmateriale ble halvert i tiden etter aksjonen, men har siden økt betydelig. Politiet avdekket i 2015 nettverk som sprer og bruker fremstilling av seksuelle overgrep av barn på nettet.

Tettere samarbeid med Jodel

Kripos har også styrket samarbeidet med grunnleggerne av den tyske appen Jodel. I november ble Greveskogen videregående skole stengt etter en bombetrussel på Jodel. Senere har flere andre skoler i Norge mottatt lignende trusler på samme måte.

– Vi opplever at Jodel nå ønsker å samarbeide enda tettere og vil bistå politiet med tilgjengelig informasjon om hvem som sender truslene. Kripos og Jodel har et felles ønske om å få bukt med samfunnsskadelig aktivitet utført med tjenesten og de siste dagene har vi raskt kunnet identifisere personer som har fremsatt trusler via appen, skriver Kripos.

LES OGSÅ: 16-åring slipper tiltale etter trussel mot Greveskogen

- De som kommer med slike trusler må vite at det har konsekvenser, også for dem personlig. De risikerer å bli pågrepet, få inndratt telefon og datautstyr og man risikerer anmerkninger i strafferegisteret som kan være svært ødeleggende for den enkelte, sier Thomas Stærk, leder ved seksjon for internettrelatert etterforskningsstøtte i Kripos.

Kripos mener det er en utfordring at slike tjenester som Jodel ikke har vurdert eller sett faren for hvordan en slik tjeneste kan benyttes, og oppfordrer foreldre, foresatte og skoler til å følge aktivt med på hvordan barn og unge bruker denne type tjenester.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.