i Larvik tingrett i Larvik tingrett. Straffen lød på tre år og tre måneder i fengsel. Han ble i tillegg dømt til å betale voldtektsofferet 100.000 kroner i oppreisning og drøye 10.000 kroner i erstatning. Larvik-mannen anket saken.

I tingretten erkjente mannen ikke skyld etter tiltalen. Da saken kom opp i lagmannsretten hadde han byttet advokat til Harald Stabell, og forklarte at han ikke husket noe av hendelsen fordi han hadde drukket for mye.

Han aksepterte imidlertid at den kvinnelige leieboerens forklaring ble lagt til grunn i saken.

Agder lagmannsrett mener at det at mannen ikke nekter for at kvinnens forklaring om voldtekten er sann, fortjener strafferabatt, og satte ned straffen med ni måneder.

Vi har forsøkt å komme i kontakt med forsvarer Harald Stabell for å få en kommentar til dommen og høre om dommen aksepteres eller om de vurderer å anke straffeutmålingen, men uten å lykkes.

LES OGSÅ: Tilbyr rådmannsjobben til Kristengård – men tre var imot

Prøvde å kysse

Det var i juli 2015 at mannen forgrep seg på sin egen leieboer. Da hun kom sent hjem fra jobb satt mannen sammen med sin samboer og en venn og drakk vin. Samboeren gikk etter hvert og la seg, mens mannen, vennen hans og leieboeren ble sittende og drikke vin på verandaen.

Etter hvert ble Larvik-mannen godt beruset og gjorde tilnærmelser mot kvinnen, som er i slutten av 20-årene. Han ga henne komplimenter, ville holde henne i hånden, stryke henne på ryggen og kysse henne. Kvinnen ga ham ingen respons på dette.

Ut på morgenkvisten gikk kvinnen og la seg i sin egen hybelleilighet. Hun låste døren, noe hun ikke pleide å gjøre, fordi hun synes det var ubehagelig med Larvik-mannens interesse for henne. Hun la seg i sengen sin og sovnet raskt.

LES OGSÅ: Sentrumsbutikkene må ha «det lille ekstra»

Gikk inn på rommet

Etter en stund våknet kvinnen og merket at noen lå i sengen hennes sammen med henne. Han strøk henne på ryggen, på brystene og på rumpa. Hun trodde et øyeblikk at det var sin kjæreste, men kom raskt på at han var bortreist. Hun kjente da igjen sin utleier på stemmen, og fordi han fortsatte med de samme komplimentene som han hadde gitt henne tidligere på kvelden. Kvinnen ble livredd, stivnet til og fikk panikk.

Hun turte ikke konfrontere tiltalte, og greide ikke å gjøre annet enn dels late som hun sov, og dels late som hun trodde han var kjæresten hennes. Hun sa noe sånt som: «Gi deg, jeg skal på jobb i morgen», for på denne måten å få mannen til å slutte.

Mannen sluttet ikke, men stakk i stedet hånden ned i trusen hennes og stakk en, eller to fingre inn i skjeden hennes. Kvinnen forklarte til retten at det gjorde vondt og at hun rykket til, surret dynen rundt seg og ropte: «Nå får du faen meg gi deg», eller lignende. Mannen sto da opp og forlot rommet.

LES OGSÅ: Lisa åpnet butikk i utkanten av bykjernen i begynnelsen av desember – nå flytter hun til sentrum 

Husker ingen ting

Larvik-mannen forklarte for retten at han var full og at han ikke husket at han var inne i kvinnens leilighet. Han husker heller ikke at han gjorde disse handlingene mot henne. Han har likevel ikke bestridt kvinnens forklaring.

I tillegg til kvinnens forklaring ble det gjort funn av mannens DNA på rumpen hennes. Vitneforklaringer av kvinnens venner og kolleger viser også at kvinnen har hatt betydelige reaksjoner i ettertid. Hun har endret atferd, blitt mer redd, engstelig og usikker. Hun tør ikke sove alene om natten, hun barrikaderer døren sin og fungerer dårligere på jobb.

Lagmannsretten fant det bevist utover enhver rimelig tvil at Larvik-mannen hadde seksuell omgang med sin leieboer, og at hun var ute av stand til å motsette seg handlingen.

Lavere straff

I skjerpende retning legger lagmannsretten vekt på at overgrepet skjedde hjemme i kvinnens leilighet, mens hun sov i sin egen seng. Dette er et sted hvor hun skal kunne føle seg trygg. Mannen låste seg inn i leiligheten hennes, la seg i sengen hennes og befølte henne. Dette representer en grov integritetskrenkelse, og kvinnen opplevde episoden som skremmende og meget ubehagelig. Hun har også fått til dels omfattende reaksjoner i ettertid i form av redsel, uro og frykt for å være alene om natten.

I formildende retning legger lagmannsretten vekt på at mannen i all hovedsak har erkjent de faktiske forhold. Han kan ikke huske noe fra selve hendelsen, men har akseptert kvinnens forklaring og legger til grunn at overgrepet må ha skjedd slik hun har forklart. Dette var nytt for lagmannsretten. Tiltalte har ikke tilstått forholdet, og erkjennelsen kan ikke gi full uttelling i straffutmålingen, men straffen må likevel settes lavere enn det tingretten kom fram til, mente lagmannsretten.

Straffen ble derfor satt til fengsel i to år og seks måneder, ni måneder lavere enn det Larvik tingrett kom til. I likhet med tingrettens avgjørelse, ble Larvik-mannen dømt til å betale kvinnen i overkant av 10.000 kroner i erstatning og 100.000 kroner i oppreisning.