Gå til sidens hovedinnhold

Krisetiltakene må vare så lenge krisen varer

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er mange som hadde håpet at vi kunne sagt farvel til koronaen da vi la det gamle året bak oss. Dessverre er det det motsatte som skjedd ved inngangen til 2021. Med en bekymringsfull økning i smitte, muterte virus og ytterligere innstramming i smitteverntiltak, er det helt avgjørende at de økonomiske hjelpetiltakene går hånd i hånd med smitteverntiltakene.

Mange arbeidsfolk i hele landet står helt eller delvis uten jobb. I noen familier er begge foreldrene helt eller delvis permittert. Realiteten er at over 200 000 står uten arbeid og mange unges fremtid er satt på vent. Det er derfor helt avgjørende at krisetiltakene må vare så lenge krisen varer og det offentlige må ta ansvar for å sikre inntektene til de som har blitt rammet.

I Vestfold og Telemark er det 9 416 helt ledige, 2850 av disse er under 30 år. Det vil si at nesten 1 av tre helt ledige i fylket vårt er under 30 år. For Arbeiderpartiet er arbeid til alle jobb nummer én. Vår leder Jonas Gahr Støre har sagt at han vil samle opposisjonen på Stortinget for å sikre trygghet og forutsigbarhet for arbeidsfolk og bedrifter. Sist uke gjorde han nettopp dette. Arbeiderpartiet fikk gjennomslag i Stortinget og regjeringa er nå nødt til å legges frem en tiltakspakke på minimun 1 milliard for styrking av arbeidsrettede tiltak, økt oppfølging i Nav og kompetansetiltak i arbeidslivet.

Forsterkede arbeidsretta tiltaksplasser for arbeidsledige og permitterte, og økte ressurser til oppfølging og veiledning av permitterte og arbeidsledige, er gode tiltak for å få flere tilbake i jobb. Det er spesielt viktig for unge at det finnes muligheter for å ta del i arbeidsrettede tiltak, opplæring og arbeidstrening. I morgen fredag 29. januar er regjeringen nødt til å komme med en plan for gjennomføringen av disse tiltakene som Arbeiderpartiet skaffet flertall for i Stortinget.

Permitterte får 80 prosent av lønna si frem til 1. oktober etter at Arbeiderpartiet sikret flertall. Dette er med å bremse forskjellene som øker i samfunnet fordi arbeidsfolk med lavest inntekt og lite utdanning har blitt hardest rammet.

Norge trenger en regjering som forhindrer at koronakrisen blir en arbeidskrise som øker forskjellene i samfunnet ytterligere! De store oppgavene løser vi best sammen. Koronakrisen har nok en gang vist oss verdien av fellesskapet vårt, en sterk offentlig helsetjeneste og et organisert arbeidsliv. Arbeiderpartiet er garantisten for en sterkere velferdsstat som stiller opp for alle, uavhengig av hvor du bor eller hvor god råd du har.

Det betyr noe hvem som styrer.

Kommentarer til denne saken