– Det er naturlig at han ikke husker alt

Første dag i retten: Forsvarerne Brynjar Meling og Trine Frantzen kunne konstatere at deres klient, den tiltalte 39-åringen, hadde store problemer med å huske detaljer fra dagene før drapet på Kristin Juel-Johannessen ble begått.foto: Atle Møller

Første dag i retten: Forsvarerne Brynjar Meling og Trine Frantzen kunne konstatere at deres klient, den tiltalte 39-åringen, hadde store problemer med å huske detaljer fra dagene før drapet på Kristin Juel-Johannessen ble begått.foto: Atle Møller

Artikkelen er over 3 år gammel

39-åringen som for andre gang er tiltalt for drapet på Kristin Juel-Johannessen forklarte seg i to timer i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

DEL

– Det er naturlig at han ikke husker alle detaljer fra ting som skjedde for 17 år siden, sa advokat Brynjar Meling da første dag i rettssaken mot 39-åringen som er tiltalt for drapet på Kristin Juel-Johannessen var over.

Da hadde Meling i snaue to timer lyttet til at hans klient ikke var i stand til å huske detaljer om dagene i forkant av 5. august. Dagen da Kristin ble funnet kvalt og drept på Mørk i Larvik.

Den tiltalte har ikke snakket offentlig siden han ble pågrepet i juli 2015, men da lagdommer Mette D. Trovik i går spurte om han ønsket å avgi forklaring, svarte 39-åringen et tydelig ja.

Les også: Aktor mener innsatsen til Kristins familie kan ha vært avgjørende

Hadde ikke blikkontakt

Noen timer tidligere ankom tiltalte rettssalen i Borgarting lagmannsrett sammen med sitt forsvarerteam.

Ikledd stripete T-skjorte med krage, en blazer og mørke bukser gikk han stivt fram til plassen der han skal sitte de neste tre ukene. Rett bak ham var allerede Kristins familie, mor, far og søster, på plass. 39-åringen valgte å ikke ha blikkontakt med noen i offerets familie.

Statsadvokat Alf Martin Evensen gikk nøkternt gjennom saken i sitt innledningsforedrag, og framholdt overfor lagretten flere bevisområder som avgjørende for saken.

– Vitneobservasjonene om det vi nå kaller Lågendalsmannen, vitneobservasjoner om en mann på Kuru og vitneobservasjoner av en crossmoped ved garasjen nær der Kristin ble funnet, forklarte Evensen.

Men aller viktigst, det nye DNA-beviset.

– Dette beviset er grunnen til at saken nå kan gjenopptas. Under fingerneglene på Kristin venstre hånd er det funnet DNA som kan knyttes til tiltalte, slo Evensen fast.

– Dere kan for øvrig forvente at forsvaret vil spekulere i om DNA-et under neglene kan ha kommet dit på en annen måte, la statsadvokaten til.

Hva skjedde ved Farris?

Verken DNA eller selve drapshandlingen ble tema under forklaringen til den tiltalte.

Derimot brukte Evensens makker, statsadvokat Per H. Halsbog mye tid på å få klarhet i hva som skjedde på en overnattingstur til Farris som foregikk i dagene før drapsdagen 5. august.

– Det er veldig lenge siden, og jeg husker ikke lenger hva jeg egentlig husker, og hva som har blitt fortalt til meg, sa tiltalte på ett tidspunkt.

Det er enighet om at 39-åringen var på en overnattingstur ved Farris sammen med sin ekssamboer og deres to barn.

Det er også enighet om at samboeren forlot tiltalte alene igjen ved Farris, mens han sov, den siste natten de tilbrakte der.

– Var hun redd eller var hun sint? ville statsadvokaten vite.

– Jeg tror ikke hun kan ha vært redd for meg, sa tiltalte.

Bakgrunnen for spørsmålet var at det skal ha oppstått en krangel mellom de to voksne på turen.

– Hun ville ta båten og kjøre hjem. Det var uaktuelt fordi jeg mente det var unødvendig mye risiko å ta midt på natten når det var mørkt, forklarte den tiltalte.

LES OGSÅ: Denne saken inspirerte Horst til ny bok

Det kom ikke klart fram av utspørringen til statsadvokaten hvorfor påtalemyndigheten er så opptatt av hva som skjedde ved Farris. Men trolig dreier dette seg om at de mener sinnstilstanden til den tiltalte ble påvirket av en opprivende krangel med ekskjæresten, og deretter opplevelsen av å bli forlatt midt på natten til 4. august, dagen før drapet på Kristin Juel-Johannessen ble begått.

Halsbog rakk ikke å bli ferdig med forklaringen til den tiltalte, slik at andre dag i retten fortsetter med 39-åringens forklaring.

(Nyhetsgrafikk)

(Nyhetsgrafikk)

Artikkeltags