Horst: – Jeg ble tidlig overbevist

Vitnet torsdag: Jørn Lier Horst var en av etterforskerne på Kristin-saken. I går vitnet den kjente forfatteren i retten.foto: Terje Pedersen/scanpix

Vitnet torsdag: Jørn Lier Horst var en av etterforskerne på Kristin-saken. I går vitnet den kjente forfatteren i retten.foto: Terje Pedersen/scanpix

Artikkelen er over 3 år gammel

Jørn Lier Horst var en av de første politimennene som var i kontakt med tiltalte etter drapet på Kristin Juel-Johannessen.

DEL

Da politiet i fjor sommer varslet at de hadde siktet en person i Kristin-saken, var ikke forfatter, og tidligere etterforsker, Jørn Lier Horst mye i tvil om hvem det var som var pågrepet.

«Det vil overraske meg veldig hvis ikke den siktede er veldig godt kjent i etterforskningen fra tidligere», uttalte han før det ble kjent hvem den pågrepne var.

Torsdag vitnet Horst i saken han tidligere har omtalt som en «verkebyll for hele politidistriktet».

Sammen med en kollega reiste Horst til Sverige for å foreta det første avhøret av mannen som nå er tiltalt.

Les også: Tror tiltalte er uskyldig

– Jeg så en åpenbar likhet med Lågendalsmannen umiddelbart, forklarte Horst i retten.

Lågendalsmannen er tilnavnet på en person et vitne observerte drapsdagen – som det senere ble laget en fantomtegning av.

Demonterte PC-en

Selv om Horst mente tiltalte lignet veldig på tegningen, var det et annet forhold som gjorde han overbevist om at tiltalte hadde noe å skjule.

LES OGSÅ: Taklet ikke bruddet

Tiltalte oppga til politiet at han var hjemme drapsdagen fra klokken 15.00. Da satt han seg ned foran PC-en.

Dermed ønsket politiet å få låne PC-en, slik at de kunne se om det via elektroniske spor var mulig å få bekreftet tiltaltes historie.

I et avhør på et tidspunkt tiltalte kun var et vitne i saken ble det ifølge Horst vitnemål avtalt at de kunne hente PC-en.

– Da vi kom hjem til ham lå datamaskinen demontert på gulvet. Han oppga til oss at han hadde formatert innholdet, fordi PC-en skulle leveres i forbindelse med en garantisak, forklarte Horst.

LES OGSÅ: Kristins kropp ble flyttet etter drapet og sykkelen ble gjemt

LES OGSÅ: Han fant Kristin

Etterforsket ikke videre

Jørn Lier Horst indikerte at han ble veldig skuffet da forrige rettsrunde endte med en frifinnelse av tiltalte.

– Når vi den gangen leverte fra oss etterforskningsmaterialet var vi sikre på at tiltalte var gjerningsmannen. Jeg må være så ærlig og si at jeg har stått ved den konklusjonen hele tiden senere. Derfor deltok jeg heller ikke i videre etterforskning, sa Horts i retten.

Artikkeltags